Den mobile lommeboka

NYTT: E-handel på nettet er ut. Nå er det M-handel som gjelder. Mobiltelefonen din blir nå også betalingsterminal.

Publisert
Sist oppdatert


M-handel er nå en raskt voksende tjeneste her i landet.

Få tastetrykk

Alt nå kan du betale for en rekke produkter med noen tastetrykk på mobiltelefonen.

Telenor er hittil den eneste norske teleoperatøren som har satset på å utvikle betalingsløsninger for mobiltelefonen.

Når du abonnerer på tjenesten MobilHandel, gir selskapet deg tre alternativer:

Tre valg

 • 1: Mobilkonto. Telenor oppretter en mobilkonto for deg - kalt SmartCash. Før du kan handle noe som helst, må du sette penger inn på kontoen. Anbefales for småkjøp.

 • 2: Din egen bankkonto. Her knytter du mobiltelefonen opp mot bankkontoen din gjennom SmartPay. Ordningen gjelder alle banker og du betaler ikke årsgebyr. Anbefales for større kjøp.

 • 3: Kredittkort. Mobilen knyttes her til kredittkortet ditt. Her, som i alle tre ordningene, må du betale tellerskritt- og SMS-kostnader.

  Gebyrer kommer

  - Foreløpig tar vi ikke gebyr for dette, men det kan hende vi senere vil ta rundt 100 kroner per år. Vi vurderer også transaksjonsgebyrer på en til tre kroner, sier Esben Tuman Johnsen, assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil.

  Betaler du med mobilen, får du kvittering på SMS. Der du ikke vet prisene, kan du bestille prisinformasjon ved å sende en tekstmelding. Da er det en merutgift.

  Hittil har ikke M-handel tatt helt av her på berget. Telenor håper flere får øynene opp for teknologien når tilbudene blir flere og bedre.

  Se hva du kan kjøpe med mobilen i dag

  Parkering og kino

  - Vi er ennå i en tidlig fase, men etterhvert vil flere bedrifter velge å tilby dette. Da vil også flere mennesker handle med mobilen, sier Johnsen.

  Per i dag tilbyr ikke flere enn drøyt 20 selskaper mobilhandel fra Telenor. Teleselskapene satser på M-handel fordi de regner med å tjene penger på det. Både du og næringslivet betaler for å bruke ordningen.

  - Betaling av parkering og kinobilletter er de mest brukervennlige av tjenestene. Den viktigste målgruppen er unge mellom 20 og 34 år, sier Tuman Johnsen.

  Ikke NetCom

  Som med netthandel lagres leveringsadresse og kontoinformasjon, slik at du slipper å taste inn dette hver gang.

  NetCom har ennå ikke lansert sine M-handelstjenester, og vil ikke si når de eventuelt vil gjøre det.

  - Som del av et nordisk konsern med Telia og Sonera er det naturlig at vi vurderer det, men foreløpig har vi ingen konkrete planer. Det handler om når markedet er modent for mobilhandel, sier Bjørnar Storeheier, informasjonskonsulent i NetCom.

  Jeg vil se hva jeg kan kjøpe med mobilen i dag

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer