Den perfekte måte å dele opp pizzaen på

Matematikere med sterk rettferdighetssans vet hvordan en pizza bør kuttes opp.

Den perfekte måte å dele opp pizzaen på
Publisert
Sist oppdatert

Målte du og broren din lørdagens brusglass med linjal da dere var små? Syns du fremdeles det er viktig med rettferdig fordeling av godsaker? Neste gang du spiser pizza kommer du garantert til å tenke på de to forskerne New Scientist har snakket med, om hvordan de kom frem til den perfekte måten å dele opp pizzaen.

Sjekk hvordan Grandiosa kom ut i vår store test av hurtigmiddager.

Teoretisk matematikk

Når du har lunsjpause med en kollega burde tiden brukes til å koble av. Den største utfordringen burde være å velge det riktige retten fra menyen. For Rick Mabry og Paul Deiermann har det aldri vært så enkelt. De kan ikke engang dele en pizza uten å bli fanget av teoretisk matematikk om hvordan den bør skjæres opp.

LES OGSÅ: Kjøp grandios, få billigere flybillett

Hvem får mest pizza?

- Vi spiste lunsj sammen hver uke, sier Mabry, og husker tilbake til tidlig 90-tall, da de begge studerte ved Louisianna State University i Shrevesport.

- En av oss hadde alltid med en notatblokk, og så tegnet vi skisser mens maten vår ble kald.

Problemet som opptok dem var følgende: La oss si at den stressede kelneren kutter pizzaen skjevt og utenfor sentrum av sirkelen, men med alle linjene kryssende i ett enkelt punkt og med samme vinkel mellom alle tilstøtende stykker. Det vil bety at ikke alle pizzastykkene har den samme størrelsen, så hvis to personer tar annenhvert stykke, vil de da få like mye pizza når de har jobbet seg rundt pizzaen - og hvis ikke, hvem vil ha fått mest?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer