Den perfekte tiden for røykeslutt

Resultatet var ikke til å ta feil av da 200 kvinner prøvde å stumpe røyken.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com    Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette kan nok fungere som en ekstra drahjelp.


Hormonene påvirker nemlig nikotinavhengigheten, viser en ny amerikansk studie. Forskerne bak studien mener at sjansene for å lykkes med røykeslutt er størst i tiden etter siste menstruasjon og frem til neste eggløsning, skriver avisen Daily Mail.

Årsaken til det skal være at hormonnivået i kroppen varierer i løpet av syklusen, og forskjellene i de ulike fasene skal ifølge forskerne påvirke nikotinsuget.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

- God drahjelp

Tobakksekspert og forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) kjenner ikke studien, men synes den er interessant.

- I et tiltaksperspektiv er det nyttig og positivt at studien identifiserer en periode der kvinner kan være mer motiverte for å slutte å røyke. Dette kan nok fungere som en ekstra drahjelp, sier han til DinSide Helse.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Han legger til at det vil kreve en del selvadministrasjon og mestringsevne, men han mener sjansene for å lykkes kan øke når man er seg bevisst hvilke perioder røykeslutten er enklest å gjennomføre.

- Vi har ikke gode nok hjelpemidler i dag for personer som ønsker å slutte å røyke, så det er fantastisk dersom man greier det på egen hånd, med litt hjelp fra naturens side, sier Lund.

Les også: Slik stumper du røyken

Ifølge tobakkseksperten faller ni av ti røykesluttere tilbake til gamle vaner innen det har gått ett år. Han mener legemidler og i enkelte tilfeller snus kan være til hjelp for dem som har forsøkt å slutte, men ikke lyktes.

- Det er godt dokumentert at bruk av legemidler som røykeplaster og tyggegummi med nikotin øker sjansene for å lykkes. Og selv om snus ikke er risikofritt, viser et økende tilsig av kunnskapsoppsummeringer at bruk av snus er forbundet med langt lavere helserisiko enn røyking, sier han.

Påvirker nikotinsuget

I den amerikanske studien sammenlignet forskerne ved University of Minnesota hvordan 200 kvinner ville takle å stumpe røyken i ulike perioder av syklusen.

Halvparten av kvinnene ble bedt om å slutte å røyke i tiden like etter menstruasjon og innen eggløsning. Den andre halvparten fikk samme utfordring i tiden etter eggløsning og frem til neste menstruasjon.

Les også: Røykesluttens raske gevinster

Etter tretti dager hadde drøyt åtti prosent av kvinnene som stumpet røyken etter eggløsning falt tilbake til gamle vaner. Av kvinnene som hadde lagt bort røyken før eggløsning hadde drøyt seksti prosent startet å røyke igjen.

I sin rapport konkluderer forskerne med at hormonforskjellene som opptrer i kroppen gjennom de ulike fasene i syklusen trolig påvirker nikotinsuget hos kvinner.

Les også: Røyking kan gi angst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer