”Den rette” har ikke vinnerinstinkt

Hvis du leter etter den perfekte partner bør du styre unna kjærester som alltid vil være nummer én.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis ikke kan du ende opp i et forhold fullt av konflikter, sorg og vonde følelser, viser ny forskning.

- Hvis personen er nødt til å ha rett om alt, viser liten forståelse for dine behov og konstant forsøker å forandre oppførselen din, er det tegn på at han er overkonkurrerende og ikke et godt partneremne.

- Varsellampene bør begynne å blinke hvis den potensielle partneren har kvaliteter som varsler et forhold med konflikter og sorg, sier lederen for forskningsrapporten, doktor Richard M. Ryckman ved University of Maine i Orono til Reuters.

Ryckman og kollegene hans undersøkte det romantiske livet til overkonkurrerende mennesker i en studie av 240 universitetsstudenter. Nesten to tredeler av studentene var i seriøse forhold eller gifte, mens resten var i halv-seriøse forhold eller gikk ut med en potensiell partner i ny og ne.

Studenter som var svært opptatte av å være best - som var enige i uttrykk som ”den sterkeste overlever” og ”hvis du ikke blir bedre enn de andre, blir de sikkert bedre enn deg” - rapporterte om mer problemer i forholdet, skriver forskerne i siste utgave av the Journal of Social and Clinical Psychology.

For eksempel sa forskerne at de med vinnerinstinkt ikke var helt ærlige i kommunikasjonen med partneren, at de hadde sterkere behov for å kontrollere forholdet, var mer mistenksomme og sjalu, og hadde mindre tillitt til kjæresten.

De rapporterte også om mer konflikter i forholdet enn studentene som ikke var like konkurrerende, og sa de var mindre troende til å vise empati overfor partneren.

De sa ikke at de var misfornøyde med forholdet, eller at de følte mindre forpliktelser overfor partneren, merket forskerne seg.

Ryckman advarer folk som holder på å sjekke opp en overkonkurrerende potensiell partner at det ikke er en tilstand det er lett å bli kvitt.

- De trenger kanskje profesjonell hjelp.

- Et overkonkurrerende instinkt han ikke bli borte bare fordi man vil bli mer følsom og bry seg om andres behov, sier han.

- Det ligger dypt i de som lider av det, og kommer av en følelse av usikkerhet og kraftløshet.

- Det virker klart at overkonkurrerende folk vil ha nytte av psykologisk rådgivning, der de kan oppdage grunnen til vanskelighetene, ta ansvar for seg selv og lære seg å bry seg mer om andre.

Mozon.no, 13.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer