Den rike onkels død

Tiden er over da den rike onkelen hjalp oss når vi hadde dårlig råd. I stedet har bankene tatt over funksjonen som sikkerhetsnett for det moderne mennesket.

Den rike onkelen i Amerika...
Den rike onkelen i Amerika... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere krabbet vi til vår rike onkel - eller noe lignende - når vi hadde dårlig økonomi, men nå vil vi ikke lenger bindes personlig eller følelsesmessig, sier sosiolog Emilia van Hauen til Jyllands-Posten.dk.

Frem for å ta luen i hånden og gå til familie eller venner, går vi nå langt heller en tur i banken.

Dette ifølge en spørreundersøkelse som det danske analysefirmaet PLS Rambøll har foretatt for Jyllands-Posten. Svarene i undersøkelsen viser med stor tydelighet den trangen til personlig uavhengighet og selvstendighet som ifølge sosiologen er et fremtredende trekk ved det moderne mennesket.

To prosent

To prosent av de spurte sa at de hadde lånt penger av familiemedlemmer. Bare én prosent svarte at de hadde lånt penger av venner. Alle disse var yngre mennesker, på under 35 år.

I stedet svarte folk at det var hos bankene, og i mer beskjeden grad, hos andre institusjonelle långivere, at de hadde henvendt seg for å komme ut av en økonomisk knipe.

Sosiolog Emilia van Hauen er ikke overrasket.

- Vi blir oppdratt til å være uavhengige. Det moderne mennesket vil ikke bindes til andre - fordi det betyr at man samtidig må utlevere sin personlige livsstil. Det danske ordtaket "din vilje i fars lommer" skremmer, og har ikke vært aktuelt siden kvinnene kom ut på arbeidsmarkedet på 60-tallet. Vi gidder ikke å se på onkels sure blikk, eller svare på hvorfor vi akkurat har kjøpt et nytt skjørt, sier Hauen til jp.dk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer