Den skjulte folkesykdommen

Så mange som 300.000 nordmenn lider av lungesykdommen KOLS – veldig mange uten at de vet det. Sjekk om du er i faresonen her.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi ikke hører så mye om KOLS er den en skremmende stor sykdom i Norge. Hvert år dør nesten 2000 av lungesykdommen, og 95 prosent av dem som rammes er røykere.

I følge Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) er det mer enn 10.000 sykehusinnleggelser hvert år på grunn av forverringer av KOLS, og en ny norsk studie viser at halvparten av pasientene dør innen fem år etter første sykehusinnleggelse.

Tar ikke signaleneMan regner med at bare 30-40 prosent av de som lider av sykdommen er klar over det. Mange som har sykdommen går ikke til lege for å få hjelp med problemene før det er for sent.

En studie Verdens Helseorganisasjon har gjort, basert på telefonintervjuer med røykere som oppga at de ble tungpustede i trapper, viser at røykere ikke tar tegnene alvorlig. Studien viste at:

  • Røykere tror røykhoste , morgenhoste med økt mengde oppspytt, er naturlig - ikke et tidlig tegn på en alvorlig sykdom.
  • De tror også at tungpustethet, skyldes andre ting enn sykdom og skylder ofte på alder og dårlig kondisjon.
  • Av de som var under 50 år gamle oppga over halvparten at de ikke hadde tenkt å søke lege på grunn av symptomene.
  • I Tyskland trodde 45 prosent at tungpustetheten ikke hadde noe med røykevanene deres å gjøre, mens det i England, Frankrike og USA var 28 prosent som ikke trodde røykingen hadde noe med tungpustetheten å gjøre.
BehandlingDet viktigste for pasienter med KOLS er å slutte å røyke, drive med fysisk aktivitet og bruke en effektiv medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer