Den skjulte folkesykdommen

Så mange som 300.000 nordmenn lider av lungesykdommen KOLS – veldig mange uten at de vet det. Sjekk om du er i faresonen her.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi ikke hører så mye om KOLS er den en skremmende stor sykdom i Norge. Hvert år dør nesten 2000 av lungesykdommen, og 95 prosent av dem som rammes er røykere.

I følge Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) er det mer enn 10.000 sykehusinnleggelser hvert år på grunn av forverringer av KOLS, og en ny norsk studie viser at halvparten av pasientene dør innen fem år etter første sykehusinnleggelse.

Tar ikke signalene
Man regner med at bare 30-40 prosent av de som lider av sykdommen er klar over det. Mange som har sykdommen går ikke til lege for å få hjelp med problemene før det er for sent.

En studie Verdens Helseorganisasjon har gjort, basert på telefonintervjuer med røykere som oppga at de ble tungpustede i trapper, viser at røykere ikke tar tegnene alvorlig. Studien viste at:

  • Røykere tror røykhoste , morgenhoste med økt mengde oppspytt, er naturlig - ikke et tidlig tegn på en alvorlig sykdom.
  • De tror også at tungpustethet, skyldes andre ting enn sykdom og skylder ofte på alder og dårlig kondisjon.
  • Av de som var under 50 år gamle oppga over halvparten at de ikke hadde tenkt å søke lege på grunn av symptomene.
  • I Tyskland trodde 45 prosent at tungpustetheten ikke hadde noe med røykevanene deres å gjøre, mens det i England, Frankrike og USA var 28 prosent som ikke trodde røykingen hadde noe med tungpustetheten å gjøre.
Behandling
Det viktigste for pasienter med KOLS er å slutte å røyke, drive med fysisk aktivitet og bruke en effektiv medisin.

Tradisjonelt har man brukt luftveisutvidende medisiner i behandlingen av KOLS, men de siste månedene er to medikamenter som både demper betennelsen og utvider luftveiene blitt godkjent av myndighetene.

I juli ble Norges mest brukte astmamedisin, Seretide Diskus, også godkjent for behandling av KOLS. Den har vært i bruk mot astma siden 1999, og er allerede Norges tredje største medisin.

Produsent GlaxoSmithKline opplyser at medisinen demper betennelsen i luftveiene og gjør det lettere å puste. Undersøkelser viser at medisinen bedret lungefunksjonen etter én dag, minsket pasientenes symptomer og hoste etter en uke og ga bedret livskvalitet etter to måneder. I løpet av ett år ble også behovet for bruk av kortisontabletter redusert med 40 prosent.

Konkurrenten er AstraZenecas Symbicort, som ble godkjent i februar og også virker både betennelsesdempende og luftveisutvidende.

Medisinene er på blå resept.

Er du i faresonen?
Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke har satt opp denne listen med faresignaler.

  • Hoster du opp slim om morgenen?
  • Har du ofte bronkitt eller langvarige forkjølelser?
  • Har du røykt daglig over flere år?
  • Blir du tungpustet ved aktivitet?
  • Er du over 40 år?
Hvis du svarer ja på minst to av spørsmålene bør du ta kontakt med lege og få gjort målinger av lungevolumet. Er du i ferd med å utvikle KOLS, er det viktig å komme under behandling slik at sykdommen ikke forverres og symptomene kan lindres.

Mozon.no, 13.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer