Den sure svie

Har du våknet du opp i en fremmed seng i det siste? Da kan du ikke utelukke at du har tatt med deg mer hjem enn bare fylleangst. Her er oversikten over de vanligste kjønnssykdommene

Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er blant Europas dårligste til å beskytte oss mot konsekvensene av usikker sex. Under halvparten av oss bruker kondom første gang vi har sex med en ny partner. Konsekvensene kan være dramatiske, både i forhold til graviditet og seksuelt overførbare sykdommer.

Skal du praktisere sikker sex er det bare to hovedregler du må følge: Bruk kondom eller unngå sex med andre. Husk at kondomene bare beskytter det området de faktisk dekker og derfor ikke er noen garanti mot overføring av flatlus, skabb eller kjønnsvorter som ligger utenfor penis.

Les mer om forskjellige kjønnssykdommer her. I oversikten har vi ikke tatt med sjeldne men alvorlige seksuelt overførbare sykdommer som HIV eller syfilis.

KlamydiaDette er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Et problem med klamydia er at det ofte ikke er noen klare symptomer på smitten, særlig hos kvinner. Infeksjonen er den viktigste årsak i Norge til barnløshet hos kvinner.

Det vanligste symptomet på klamydiasmitte er utflod, kløe og svie ved urinåpningen hos både menn og kvinner. Det kan ta mellom en og to uker fra smitten er overført til symptomene viser seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer