Den sure svie

Har du våknet du opp i en fremmed seng i det siste? Da kan du ikke utelukke at du har tatt med deg mer hjem enn bare fylleangst. Her er oversikten over de vanligste kjønnssykdommene

Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er blant Europas dårligste til å beskytte oss mot konsekvensene av usikker sex. Under halvparten av oss bruker kondom første gang vi har sex med en ny partner. Konsekvensene kan være dramatiske, både i forhold til graviditet og seksuelt overførbare sykdommer.

Skal du praktisere sikker sex er det bare to hovedregler du må følge: Bruk kondom eller unngå sex med andre. Husk at kondomene bare beskytter det området de faktisk dekker og derfor ikke er noen garanti mot overføring av flatlus, skabb eller kjønnsvorter som ligger utenfor penis.

Les mer om forskjellige kjønnssykdommer her. I oversikten har vi ikke tatt med sjeldne men alvorlige seksuelt overførbare sykdommer som HIV eller syfilis.

Klamydia
Dette er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Et problem med klamydia er at det ofte ikke er noen klare symptomer på smitten, særlig hos kvinner. Infeksjonen er den viktigste årsak i Norge til barnløshet hos kvinner.

Det vanligste symptomet på klamydiasmitte er utflod, kløe og svie ved urinåpningen hos både menn og kvinner. Det kan ta mellom en og to uker fra smitten er overført til symptomene viser seg.

Gonoré
Denne seksuelt overførbare sykdommen er heldigvis drastisk redusert i Norge de siste årene. Nå er det ikke mer enn noen hundre nordmenn som smittes hvert år, til sammenlikning med mange tusen hvert år på søttitallet. Symptomene kan likne på klamydia men har ofte sterkere utbrudd. Både menn og kvinner kan bli sterile av gonoré som ikke behandles.

Utflod og svie ved vannlating er de tydeligste symptomene på gonoré. Irritasjon ved endetarmsåpning og i svelget kan også forekomme om smitten er overført ved oral- eller analsex. 5% av menn og hele 50% av kvinner vil ikke utvikle tydelige symptomer.

Kjønnsvorter
Kjønnsvorter er en seksuelt overført sykdom som er forårsaket av papillomavirus. Mange som smittes får ingen symptomer, man regner med at opptil 10% av unge nordmenn har smitten i kroppen.

Kjønnsvortene ser ut som små hvite eller rosa vorter på kjønnsorganene. Det tar gjerne mellom 2 og 3 måneder fra smitten er overført til vortene dukker opp. Kjønnsvorter kan behandles men forsvinner også ofte av seg selv over tid.

Herpes Genetalis
Herpes er en ganske smertefull kjønnssykdom som gir små blemmer og sår på kjønnsorganene. Sykdommen er ikke så farlig men kan gi stort ubehag. Gravide kvinner bør være spesielt oppmerksomme på å unngå å bli smittet ettersom viruset kan være farlig for barnet under fødselen.

Herpesviruset vil du ha med deg for resten av livet men det finnes medikamenter som kan dempe utbruddene. Det er ofte det første utbruddet som er kraftigst, senere kan man fra tid til annen få mildere utbrudd.

Hepatitt
Hepatitt finnes i mange forskjellige former og smitter som seksuelt overførbare sykdommer eller gjennom kontakt med blod. Symptomene er ofte influensaaktige som feber, kvalme og hodepine.

Hepatitt kan i sjeldne tilfelle utvikle seg til alvorlige skader på leveren. Det tar ofte lang tid å utvikle symptomer på hepatitt-smitte, i noen tilfelle opptil et halvt år.

Mozon 30.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer