Prute på renta

Den ultimate prute-på-renta-mailen

- Ikke vær konfliktsky, er økonom Lene Dranges klare budskap.

KUNNSKAP ER NØKKELEN: Finn ut hva du betaler i renter på lånene dine, sjekk hva du kan få hos andre banker og formulér en tydelig e-post til banken. Det nytter ikke å sitte stille i båten som en trofast bankkunde. Foto: Eilin Lindvoll
KUNNSKAP ER NØKKELEN: Finn ut hva du betaler i renter på lånene dine, sjekk hva du kan få hos andre banker og formulér en tydelig e-post til banken. Det nytter ikke å sitte stille i båten som en trofast bankkunde. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år har det vært mange rentekutt, både på lån og sparing. Er du heldig, har du kanskje sikret deg effektiv boliglånsrente helt ned til 1,20 prosent.

Men, mest sannsynlig betaler du høyere rente enn dette - spørsmålet er bare hvor mye høyere?

Økonomi-ekspertene er alltid tydelige på at boliglånskunder bør være prisbevisste, sjekke renta de har opp mot den de kan få, prute hos banken eller bytte bank.

Undertegnede journalist har selv gjort dette, og sparte en god sum på et ganske enkelt grep:

Du vinner ikke på å være snill

I sin nye bok «Pengeplanen» som kommer ut 18. januar skriver økonom Lene Drange, blant annet kjent fra «Luksusfellen», om nettopp dette med pruting og bankbytte.

Lene Drange fra Luksusfellen er klar med ny bok. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Lene Drange fra Luksusfellen er klar med ny bok. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Ikke vær konfliktsky, og ikke tenk at du må være snill mot banken din siden de har vært så snille å låne deg masse penger. Bank er business, og du betaler for pengene du låner i form av rente og eventuelle gebyr, understreker Drange når Dinside snakker med henne på telefon.

Skriv den ultimate prute-mailen

Så, hvordan får du ned renta?

Drange anbefaler deg først å gjøre litt research:

 • Finn ut hvilken rente du har på lånet (eller lånene) nå
 • Plott inn lånedetaljene dine hos Finansportalen for å se tilbudene som er på markedet for kunder som deg
 • Ta gjerne kontakt med banken(e) som topper lista hos Finansportalen og be dem om et personlig tilbud du kan ha liggende i bakhånd til signering
 • Så skriver du en e-post til banken din som ser noenlunde ut som denne:
Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Andre prute-argumenter enn rente

Dinside har tidligere skrevet om de sju beste argumentene for å få lavere rente. Foruten «andre banker gir meg lavere rente», kan du prøve ett eller flere av disse argumentene:

 • Medlemsfordeler gir meg lavere rente hos andre banker
 • Jeg har alle bank- og forsikringsproduktene mine hos dere og ønsker «rabatt»
 • Boligen min har økt i verdi og jeg har fått lavere belåningsgrad
 • Jeg får høyere lønn

Du kan også prute opp sparerenta

I takt med rentekuttene på utlån, har jo også innskuddsrentene gått betydelig ned. Det betyr at du får lite igjen for å ha penger stående på konto.

Økonom Drange påpeker imidlertid at du også kan prute på sparerenta, altså få den opp.

- Det er få som forhandler om innskuddsrenta, og bankene er ikke så vant med dette, men det betyr ikke at det er umulig. Sjekk renta du har på sparepengene opp mot de andre tilbudene som finnes, og si til banken at du flytter sparepengene hvis de ikke gir deg bedre rente, sier Drange.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

Stress å bytte boliglånsbank? Neida!

Grunnen til at mange vegrer seg for å bytte bank, er at de tror det er stress, men dét er det ikke - dette kan både Drange og undertegnede skrive under på.

Bankbytte foregår elektronisk, og du trenger ikke å flytte lønnskonto og alle andre kontoer over til den nye bank - du kan kun flytte boliglånet om du vil og bare opprette en konto månedsbetalingene på lånet kan trekkes fra.

Noen gode bankbytte-råd

 • Hva er etableringsgebyret? Noen banker krever et etableringsgebyr på rundt 1500 kroner, andre er såkalte gebyrfrie banker.
 • Hva er månedsgebyret? Gebyrfrie banker har heller ikke et månedlig gebyr, men det har andre banker. Månedsgebyret kan ligge på mellom 50 og 60 kroner. Husk at jo lavere lånet ditt blir, desto større andel av nedbetalingen utgjør månedsgebyret. Månedsgebyret regnes inn når man ser på effektiv rente.
 • Husk tinglysingsgebyret! Selv om du flytter lånet til en gebyrfri bank, må du betale et tinglysingsgebyr til Kartverket ved refinansiering av lån. Dette gjelder også for de som bytter til en bank med gebyr. Tinglysingsgebyret varierer fra 440 til 585 kroner, alt etter hvilken type bolig du har.
 • Ved bankbytte må du opprette en brukskonto hos din nye bank hvor lånet kan trekkes fra, og før du signerer lånedokumentene bør du passe på at det er satt inn nok penger til tinglysingsgebyret på denne brukskontoen. Dette beløpet trekkes nemlig umiddelbart etter at de signerte lånedokumentene har kommet til banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer