Den undervurderte soppen

Bekjemper kreft og er effektiv mot HIV.

Soppen er mer enn en smakstilsetning.Den har blant annet blitt brukt til å kurere eller forbedre synet, hørselen, blodsirkulasjonen, migrene, influensa, svulster og til og med kreft.  Foto: Colourbox.com
Soppen er mer enn en smakstilsetning.Den har blant annet blitt brukt til å kurere eller forbedre synet, hørselen, blodsirkulasjonen, migrene, influensa, svulster og til og med kreft. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tusenvis av år har healere fra østen utnyttet soppens mange helsegevinster, og i den senere tid har også leger og forskere fra vesten blitt mer oppmerksomme på soppens medisinske egenskaper.

Bekjemper kreft

Visste du for eksempel at sopp er en utmerket kilde til kalium, et mineral som bidrar til å redusere høyt blodtrykk og som reduserer risikoen for slag? En portabellosopp har faktisk mer kalium enn det en banan eller et glass appelsinjuice har.

Les også: Gull under jorden - bli med på trøffeljakt til Kroatia

Det er vel kjent at sopp har lite karbohydrater, at de er kalorifattige og kolesterol- og fettfri. Det som kanskje ikke er like kjent for alle, er at enkelte sopper kan brukes til å bekjempe mer alvorlige virus og sykdommer.

Under en konferanse avholdt i New Orleans, USA, i sommer ble soppens helsefordeler heftig diskutert av leger og forskere.

- Sopp inneholder stoffer som bekjemper kreft, fastslo forsker Shiuan Chen, ved Beckman Research Institute .

Chens labeksperimenter viste at sopp inneholder mekanismer som blokkerer veksten av prostata- kreftceller og bryst-kreftceller. Annen forskning har slått fast at sopp inneholder ergothioneine, en antioksidant som forsterker immunsystemet og beskytter cellene i kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer