Den undervurderte soppen

Bekjemper kreft og er effektiv mot HIV.

Soppen er mer enn en smakstilsetning.Den har blant annet blitt brukt til å kurere eller forbedre synet, hørselen, blodsirkulasjonen, migrene, influensa, svulster og til og med kreft.  Foto: Colourbox.com
Soppen er mer enn en smakstilsetning.Den har blant annet blitt brukt til å kurere eller forbedre synet, hørselen, blodsirkulasjonen, migrene, influensa, svulster og til og med kreft. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tusenvis av år har healere fra østen utnyttet soppens mange helsegevinster, og i den senere tid har også leger og forskere fra vesten blitt mer oppmerksomme på soppens medisinske egenskaper.

Bekjemper kreft

Visste du for eksempel at sopp er en utmerket kilde til kalium, et mineral som bidrar til å redusere høyt blodtrykk og som reduserer risikoen for slag? En portabellosopp har faktisk mer kalium enn det en banan eller et glass appelsinjuice har.

Les også: Gull under jorden - bli med på trøffeljakt til Kroatia

Det er vel kjent at sopp har lite karbohydrater, at de er kalorifattige og kolesterol- og fettfri. Det som kanskje ikke er like kjent for alle, er at enkelte sopper kan brukes til å bekjempe mer alvorlige virus og sykdommer.

Under en konferanse avholdt i New Orleans, USA, i sommer ble soppens helsefordeler heftig diskutert av leger og forskere.

- Sopp inneholder stoffer som bekjemper kreft, fastslo forsker Shiuan Chen, ved Beckman Research Institute .

Chens labeksperimenter viste at sopp inneholder mekanismer som blokkerer veksten av prostata- kreftceller og bryst-kreftceller. Annen forskning har slått fast at sopp inneholder ergothioneine, en antioksidant som forsterker immunsystemet og beskytter cellene i kroppen.

Les også: Giftfare i skogen

Sopp er dessuten en rik kilde til riboflavin (også kalt vitamin B2 og vitamin G), niacin (også kjent som nikotinsyre eller vitamin B3) og selen. Selen er en antioksidant, som sammen med E-vitaminet beskytter cellene mot for eksempel frie radikaler. Mannlige helsearbeidere som hadde et dobbelt så høy inntak av selen enn det som er vanlig, reduserte risikoen for prostatkreft med 65 prosent.

Her får du en liten oversikt over noen sopper og helsegevinstene de kan gi:

Østerssopp: Brukes til å styrke blodårene og avspenne senene. Tørkede østerssopp inneholder masse jern. Denne soppen er for øvrig en god kilde til vitamin B6, proteiner, sink, kopper og kalium.

Portabella: Inneholder ulike typer B-kompleks-vitaminer. De er også en god kilde til riboflavin, Pantothenic syre (5B-vitamin), nikotinsyre (vitamin B3), thiamine (vitamin B1), vitamin B6, selen, sink, kobber, jern og mangan.

Morkel: inneholder protein, vitamin D og B, Riboflavin, Niacin, og thiamine som hjelper kroppen med å opprettholde en sunn metabolisme. De er også en god kilde til kobber, selen og kalium.

Maitake: Er best kjent for sin egenskap til å bekjempe kreft. Laboratoriske studier har vist at Maitakeekstrakt kan stoppe veksten av kreftsvulster og styrke immunforsvaret i mus med kreft. Maitake er også påvist å være effektiv i behandlingen av leukemi, mage- og beinkreft. I Japan brukes soppen til å senke blodtrykket. Den skal også være god for fordøyelsen.

Porcini-sopp (Steinsopp): Akkurat som Morkel inneholder denne soppen kopper, selen, kalium og proteiner.

Shiitake: Forskning viser at denne soppen senker kolesterolet. Shiitake ser også ut til å være effektiv mot alvorlige virus som HIV og hepatitt B. Den brukes også til bekjempelse av kreft.

Reishi: Soppen som i Norges kalles lakk-kjuke , er sannsynligvis verdens mest brukte medisinske sopp. I Japan er den kjent som "fantomsoppen" fordi den er så vanskelig å finne.

Reishi har i århundrer vært et av de mest respekterte immunstyrkende midlene i orientalsk medisin. For taoistene er dette "soppen som gir udødelighet", og den ble en gang i tiden kun spist av kongelige.

I Japan regnes bruk av reishi som en velprøvd behandling ved noen typer av kreft, og den har blitt brukt på en sikker måte og med god virkning, ofte i kombinasjon med andre medisiner og strålebehandling. Det er dokumentert at reishi kan hjelpe med å redusere bivirkningen ved forskjellig cellegiftbehandling og strålebehandling, og samtidig bidra til å gjenopprette immunforsvaret.

Det er grunn til å tro at reishi kan virke senkende både på høyt blodtrykk og for høye kolesterolverdier. I Asia er soppen også brukt til å styrke hjertekarsystemet. Soppen skal være spesielt gunstig for personer med astma og luftveisplager.

Kilder: NaturalNews.com, www.reishi.com, urtekilden ved Rolv Hjelmstad, www.matvareguiden.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer