Den vanligste kvinnesykdommen

Blærekatarr og infeksjoner nedre urinveier er en av de vanligste plager hos kvinner i alle aldre. Med noen få unntak opplever vel alle å få det i løpet av livet. Mange får det flere ganger og mange blir dessverre ofte også kronisk plaget.

Publisert
Sist oppdatert

Av Dr. Bernt Rognlien

Mange kvinner opplever at de lettere får blærekatarr hvis de fryser eller avkjøles, mange får det etter en antibiotika behandling for andre plager og mange får blærekatarr når de er nyforelsket og har stor seksuell aktivitet.

Behandling
Har du en kraftig blærekatarr med feber og blod urinen, og i tillegg vondt i ryggen, har nok infeksjonen gått opp i nyrebekkenet. Da skal du alltid ha en skikkelig antibiotika kur. De fleste leger vil også behandle en vanlig blærekatarr uten feber og tegn til oppadgående infeksjon med antibiotika - men oftest med korte kurer på 3-5 dager. Hos oss på Balder-klinikken behandler vi de fleste ukompliserte blærekatarrer enten med urter, homeopatiske medisin eller med akupunktur med godt resultat. Å ta en kort antibiotika kur gjør kanskje ikke så stor skade, men får du stadige infeksjoner og må ta den ene kuren etter den andre bør du løse problemet på andre måter. Et godt råd når du tar antibiotika, er alltid å bruke melkesyrebakterie tilskudd eller biola/cultura naturell får å redusere skaden på tarmfloraen.

Akutt blærekatarr:

Urter og vitaminer
Akutt ukomplisert blærekatarr kan du behandle selv med tranebærekstrakt, for eksempel Cranectin 2 kapsler 2 ganger daglig i 1- 2 uker. Du bør levere morgenurin hos legen din 4 - 7 dager etter avsluttet behandling for å få bekreftet at alle infeksjonstegn i urinen er borte. Tranebærekstrakt virker ved at det inneholder stoffer som gjør at kolibakterier ikke fester seg på blæreveggen, og dermed skylles ut gjennom urinen. Hvis infeksjonen ikke skyldes kolibakterie har tranebær ingen effekt. Du bør kreve at symptomene nesten er borte etter 2 - 3 dager på tranebær.

Stort væskeinntak og surgjøring av urinen med C-vitamin (1-2gram 3 ganger daglig) hjelper ved akutt blærekatarr.

Væskeinntaket bør da være på 3 -5 liter, halvparten av denne væskemengden bør være kjerringrokkte (5ss kjerringrokk skal småkoke i en liter vann i minst 20 minutter). Symptomene kan her raskt bli borte, men denne kuren bør fortsette minst 5- 7 dager etter symptomfrihet - bryter du den rett etter du føler deg bra er sjansen for tilbakefall stor. Før du avslutter kuren bør minst en morgenurinprøve være helt normal. Det er også lurt og opprettholde et større væske inntak(minst 3 liter) og gjerne kjerringrokk (1 liter) i enda 1 - 2 uker. Det finnes også andre naturpreparater laget på basis av melbær som kan brukes ved akutte infeksjoner. Har du frosset å føler at du får blærekatarr - ta da umiddelbart et varmt fotbad - er du raskt ute kan det være nok til å hindre utbrudd.

Kronisk blærekatarr:

Urter og vitaminer
Stort væskeinntak og kjerringrokk te er også viktig ved kronisk blærekatarr. I tillegg brukes C-vitamin (1 gram x 3) for å surgjøre urin.
Solhatt ekstrakt er fint som immunstimulerende for å forhindre blærekatarr.
Kjerringrokk har en svak urindesinfiserende effekt, inneholder stoffer som demper irritasjonen og hevelsen i blæreslimhinnene og silisium som gjør bindevevet i blæren mer elastisk. Kjerringrokk er ikke kraftig nok urindesinfiserende til å ta en akutt blærekatarr på kort tid. Kombinasjonen av stoffer som virker irritasjonsdempende og silisium som gjør bindevevet mer elastisk gjør den ypperlig ved kroniske infeksjoner og for å bryte en serie med stadig tilbakevendende infeksjoner. Selv ved tendens til betydelig resturin kan den være med å stramme opp blæren. I slike tilfeller må du minst bruke kjerringrokk I perioder på 6 måneder eller mer. Men jeg synes dette er betydelig bedre enn å sette pasienter på det som kalles forebyggende antibiotika behandling.
En mindre dose tranebær kan også brukes daglig over lengre tid for å forebygge tilbakefall.

Alternative behandlingsformer
Både akupunktur og homeopatisk medisin kan være til stor nytte I tillegg eller alene.

Årsak
I over 95% av tilfellene er det kolibakterier som er årsaken. Kvinner er mest disponert fordi urinrøret er kort , bare 3 cm, og fordi det er kort avstand til det naturlige utløpet for kolibakterier i tarmen. Hvis du fryser synker temperaturen i blæreslimhinnene med 1-2 grader, spesielt hvis du fryser på bena eller baken. Når temperaturen synker i blæreslimhinnene reduseres blodgjennomstrømningen til blæreslimhinnene og den lokale motstandskraften blir kraftig svekket. Å sitte med bena i isvann kan være nok for å utløse en blærekatarr hos en kvinne som ellers er frisk. Hvis du forstyrrer bakteriefloraen I skjeden eller rundt urinrøråpningen med sterk såpe, kan det irritere og ødelegge surhetsgraden I slimhinnen så du lettere disponeres for blærekatarr. En god normal bakterieflora I slimhinnene nedentil er en viktig del av immunapparatet. Det er med å beskytte ikke bare mot soppinfeksjoner I skjeden , men også mot blærekatarr. Antibiotika kan skade denne bakteriefloraen og betydelig svekke det lokale immunapparatet.

Er du nyforelsket å plutselig øker den seksuelle aktiviteten voldsomt både I hyppighet og intensitet, kan rett og slett lokalirritasjonen I området bli så stor at du er mer utsatt for blærekatarr(derfra kommer betegnelsen honnymoon disease på engelsk - som brukes om blærekatarr hos nygifte kvinner). Tilførsel av nye bakterier fra partner øker også faren, I tillegg til at mange sover mindre, lever mer uregelmessig og på annen måte svekker sin generelle immunberedskap I denne perioden. Be partneren din skynde seg langsomt, være mindre fysisk og bruke mer tid på forspillet så du blir våtere. Da blir friksjonen mindre og lokalirritasjonen mindre(se andre råd nedenfor).

Slik forebygger du blærekatarr
Drikk rikelig med væske, unngå å fryse. Vask deg nedentil med rennende vann, bruk gjerne dusj. Bruk ikke såpe og klut - sur såpe kan benyttes hvis nødvendig. Tisse rett etter samleie, tørk deg forfra og bakover når du er på toalettet.

Symptomer
Det er to symptomer ved blærekatarr, smertefull og hyppig vannlating. Smertene kan du ha ved begynnende vannlating, under vannlatingen, bare mot slutten, eller svie og smerter hele tiden. Ikke alle har smerter, for mange kan det eneste symptomet være hyppig vannlating. Urinen kan også være gromsete og lukte vondt, spesielt morgenurin.

Når oppsøke lege
Kvinner som får stadig tilbakevendende infeksjoner eller nyrebekkenbetennelse flere ganger kan ha refluks av urin fra blære og opp til nyren eller andre anatomiske forandringer som årsak til problemet og bør derfor alltid utredes nærmere for å avklare dette.

 

Mozon.no, 12.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer