Denne bør du spise mer av!

Her er kostholdsverdenes nye superhelt.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Moren din hadde helt rett, om hun ba deg spise opp ertene dine da du var liten. Den unnselige lille belgfrukten er nemlig barskere enn den ser ut til, melder American Chemical Society.

Nå bør du kanskje ikke la minstemann innta ertene uten oppsyn, men at erter bør være en del av hverdagskosten er klart.

Gule erter er best

Forskere ved Manitoba universitet i Canada har avdekket at proteiner som finnes i vanlige hageerter kan bekjempe både høyt blodtrykk og kroniske nyrelidelser - altså livstruende tilstander som rammer millioner av mennesker i verden.

Les også: Grønnsaker redder hjernen

Det er den gule erten som forskerne nå beskriver som kostholdsverdenens superhelt. Fra før av vet vi at den inneholder proteiner, fiber og vitaminer, samt lite fett og null kolesterol.

Effektivt erteekstrakt

Nå har forskerne laget et ekstrakt av proteinene i erten, og i tester på rotter med nyrelidelser ble det klart at blodtrykket sank med 20 prosent etter åtte uker med erteproteiner som kosttilskudd.

Nyrelidelser forårsaker ofte at urinproduksjonen blir dårligere, slik at kroppen ikke får skilt ut giftstoffer. Med erteproteiner ble urinproduksjonen hos rotter med nyrelidelse 30 prosent bedre, altså mer eller mindre normal. Dette gjorde at rottene ble friske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer