Denne børsen faller ikke

Ikke alle børser merker den internasjonale krisen.

I Hollywood er himmelen alltid blå.  Foto: colourbox.com
I Hollywood er himmelen alltid blå. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OK, så er det ikke en ordentlig børs. Men Hollywood-børsen, nærmere bestemt the Hollywood Stock Exchange, har en hærskare av aksjespekulanter og fans som er inne og leker seg hver dag.

Hollywood Stock Exchange er et nettsted som behandler filmer og filmstjerner som aksjer, et internettspill der spillerne kan satse simulerte "Hollywooddollar" på aksjer i skuespillere og filmer. Aksjekursen varierer etter hvor populære skuespillerne og filmene er. Kommer det nye opplysninger om skuespillernes inntekt, eller en god anmeldelse av en kommende film, påvirker dette aksjekursen på børsen.

Prisen på aksjene avhenger av den interne handelen, men også av ytre forhold som fra den virkelige verden. Prisen på skuespillere og regissører bestemmes ut fra fortjenesten til de fem siste filmene de har medvirket i. Hvis en skuespiller spiller i fire kassasuksesser etterfulgt av en smal, uavhengig film, vil dette få aksjen til å falle.

Slik ser Hollywood-børsen ut på nettet.  Foto: Faksimile: HSX.com
Slik ser Hollywood-børsen ut på nettet. Foto: Faksimile: HSX.com Vis mer


Brukes av bransjen

Slik fungerer HSX på mange måter som en annen børs. Det interessante er at den også har vist seg å stemme godt overens med den virkelige verdens syn på filmer og skuespillere.

- I 2005 gjettet HSXs brukere riktig vinner av alle Oscarstatuettene det gikk an å handle aksjer i, og i 2002 tippet nettstedets spillere 35 av 40 riktige vinnere, skriver en blogger på svada.wordpress.com.

Hilary Swank (midten) er en hot aksje på Hollywood-børsen for tiden. Foto: Filmweb.no
Hilary Swank (midten) er en hot aksje på Hollywood-børsen for tiden. Foto: Filmweb.no Vis mer

Børsen har vist seg å være så pålitelig som predikasjonsmarked at ansatte i filmbransjen følger med på børsen for å anslå hvor populært et kommende filmprosjekt vil bli, og for å planlegge distribusjonen av filmen.

Som aksjespekulant er du altså med på å påvirke filmmarkedet mens du leker deg med filmstjerneaksjer.

For HSX er først og fremst et morsomt spill. Et spill der deltakerne ikke spiller med ekte penger og derfor har lite å tape. En populær side for filmnerder, eller for amatører som vil trene seg på børsen - uten at det går utover lommeboka. Spillet er nemlig helt gratis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer