350-kronersgrensa

Denne buksa blir nesten 300 kroner rimeligere når momsgrensa forsvinner

Mange frykter at netthandelen blir dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner, men det er ikke alt som vil koste mer.

MOMSGRENSE: Fra 1. april neste år kan du handle klær for 3000 kroner i en utenlandsk nettbutikk før du må betale toll. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOMSGRENSE: Fra 1. april neste år kan du handle klær for 3000 kroner i en utenlandsk nettbutikk før du må betale toll. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Denne uka la regjeringen frem statsbudsjettet for neste år, og der ble det blant annet bekreftet at momsfritaket, kanskje mest kjent som 350-kronersgrensa, fjernes - som forventet i forkant av offentliggjøringen.

Ordningen vil gjelde for momspålagte varer, og det er den utenlandske selgeren som har ansvar for beregning og betaling av merverdiavgiften.

Et spørsmål som går igjen blant norske forbrukere, er hvordan denne endringen vil ramme dem som bestiller gjennom privatpersoner og småaktører som selger via nettsider som eBay, Amazon og Alibaba.

Er i dialog med Ebay

I en e-post til Dinside skriver Jørgen Næsje, statssekretær i Finansdepartementet, at dersom plattformer som Amazon, eBay og Alibaba registrerer seg i den forenklede ordningen, er det de som står for oppkreving og innbetaling av merverdiavgift.

- Småaktører som selger sine varer gjennom disse plattformene behøver ikke å registrere seg. Forutsetningen for at de store aktørene går inn på ordningen er at den er enkel, skriver han.

Jørgen Næsje (Frp), statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Rune Kongsro
Jørgen Næsje (Frp), statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Rune Kongsro Vis mer

- Har dere vært i kontakt med aktørene om den nye ordningen?

- Finansdepartementet har vært i dialog med flere av de utenlandske aktørene, og både Finansdepartementet og underliggende etater vil fortsette denne dialogen fremover for å sikre etterlevelse av regelverket.

- Jeg tror enkelheten det legges opp til gir gode muligheter for at disse plattformene går inn i ordningen, skriver Jørgen Næsje (Frp) i en e-post til Dinside.

Disse må registrere seg

Småaktører, altså privatpersoner, som selger til norske forbrukere gjennom nettjenester som ikke registrerer seg i den forenklede ordningen, kan bli nødt til å gjøre det.

Dersom en utenlandsk netthandelsbutikk ikke registrerer seg, vil fraktselskapet måtte beregne avgift på varen ved innførsel og kreve et gebyr for det, men det vil ikke gjelde alle aktørene, forteller Næsje.

- Utenlandske aktører med årlig omsetning over 50 000 kroner til Norge, vil etter forslaget ha plikt til å registrere seg og beregne merverdiavgift.

- Det blir tilsvarende som for innførsel av varer med verdi over 350 kroner i dag. Dette gir nok et insentiv for mange utenlandske nettbutikker til å registrere seg i ordningen, noe jeg også regner med at de gjør, avslutter han.

Prisoverslag

Så hva blir prisen på varer du handler fra utlandet når ordningen trer i kraft 1. april neste år?

Vi har satt opp noen eksempler på produkter som folk vanligvis bestiller fra Ebay og liknende plattformer, og regnet ut omtrentlig pris i dag og hva den kan bli når det blir merverdiavgift på varer som ankommer Norge.

Merk at enkelte produktgrupper er fritatt for både merverdiavgift og toll. For eksempel bøker, og det samme gjelder aviser og tidsskrifter, tegneserier i bokformat, sangbøker og lydbøker (med samme innhold som en trykket bok).

Enn så lenge er det ikke bestemt om merverdiavgiften skal beregnes ut ifra pris på varen eller varen pluss frakt, men slik det er i dag beregnes merverdiavgift etter pris på varen inklusiv frakt.

Husk også at dette kun er en beregning og at den faktiske sluttsummen kan bli annerledes. Blant annet fordi det er uvisst om de utenlandske selgerne kun vil legge til et påslag på 25 prosent på salgsprisen, som er den norske merverdiavgiften, eller om de også vil øke prisen ytterligere for jobben med å beregne og betale merverdiavgift til Norge.

AirPods-deksel

Først ut er et AirPods-deksel solgt av en småaktør på Ebay. Prisen er 41,33 kroner inklusiv frakt til Norge.

AIRPODS-DEKSEL: Slike smådingser blir dyrere når 350-kronersgrensen forsvinner. Foto: Produsenten
AIRPODS-DEKSEL: Slike smådingser blir dyrere når 350-kronersgrensen forsvinner. Foto: Produsenten Vis mer

I dag blir beregningen slik:

Pris på vare: 41,33 kroner
Frakt til Norge: 0 kroner
Sluttsum: 41,33 kroner

Fra 1. april ilegges alle varer merverdiavgift på 25 prosent. Da blir beregningen slik:

Pris på vare: 41,33 kroner
Frakt: 0 kroner.
Merverdiavgift: 10,33 kroner
Sluttsum: 51,66 kroner

Altså ikke store forskjellen fra hva prisen er i dag – en tier i vårt tilfelle.

Bukse

I en nettbutikk vant vi en bukse til 731 kroner. I henhold til dagens regler må du betale både merverdiavgift - fordi varen koster over 350 kroner - og toll siden det er et klesplagg. For bukser er tollsatsen på 10,7 prosent.

PENGER Å SPARE: Med den nye ordningen blir det faktisk rimeligere å bestille klær fra utlandet. Foto: Produsenten
PENGER Å SPARE: Med den nye ordningen blir det faktisk rimeligere å bestille klær fra utlandet. Foto: Produsenten Vis mer

Bestiller du buksa i dag vil det koste deg:

Pris på vare: 731 kroner
Frakt: 81 kroner
Toll: 87 kroner
Merverdiavgift: 225 kroner
Fortollingsgebyr: 158 kroner
Sluttsum: 1282 kroner

Så kommer det interessante. Som en del av den nye ordningen, må du ikke lenger betale toll på varer som koster under 3000 kroner. Det betyr at du kun betaler merverdiavgift på buksa, og prisen blir lavere enn det den er i dag.

Pris på vare: 731 kroner
Frakt: 81 kroner
Toll: 0 kroner
Merverdiavgift: 203 kroner
Sluttsum: 1015 kroner

Altså blir denne buksa nesten 300 kroner billigere å bestille til Norge med den nye ordningen.

«Game of Thrones» samleobjekt

La oss si du finner et råkult «Game of Thrones»-egg du bare er nødt til å ha i samlingen din. Egget koster 559 kroner og frakten er på 44 kroner, altså over dagens 350-kronersgrense. Bør du bestille i dag, eller vente til 350-kronersgrensa forsvinner?

SAMLEOBJEKT: Du kan spare på å vente med å bestille dette egget til samlingen din. Foto: Produsenten
SAMLEOBJEKT: Du kan spare på å vente med å bestille dette egget til samlingen din. Foto: Produsenten Vis mer

Hvis du bestiller i dag:

Pris på vare: 559 kroner
Frakt: 44 kroner
Merverdiavgift: 150,75 kroner
Fortollingsgebyr: 158 kroner
Sluttsum: 911,75 kroner

Hvis du bestiller etter 1. april 2020:

Pris på vare: 559 kroner
Frakt: 44 kroner
Merverdiavgift: 150,75 kroner
Sluttsum: 753,75 kroner

Som du ser kan det faktisk lønne seg å vente med å bestille det tøffe egget til 350-kronersgrensa forsvinner. Med det forbehold om at de utenlandske selgerne ikke krever noe mer enn den norske merverdiavgiften på 25 prosent, og at selgeren faktisk har registrert seg i den forenklede ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer