CV-mal som gjør susen

Denne CV-en mangedobler sjansene for at hun får jobb

Den hjelper selv om du ikke kan skilte med de samme kvalifikasjonene.

FREKK CV-MAL: Amerikanske Marissa Mayer skryter hemningsløst av seg selv på ett ark. Det er bra, mener CV-ekspertisen. FOTO: Tore Neset
FREKK CV-MAL: Amerikanske Marissa Mayer skryter hemningsløst av seg selv på ett ark. Det er bra, mener CV-ekspertisen. FOTO: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CV-en din kan være avgjørende for om du får jobb eller ikke. Den bør være så ryddig som mulig og ha med relevant informasjon om hvilke kvalifikasjoner du har.

På nettet finnes den en rekke maler for ulike typer jobber. Disse kan være vel og bra. Men med en standardmal risikerer du at de som formelt sett har bedre kvalifikasjoner konstant havner over deg i bunken.

SUPERKVINNE: Marissa Mayer er ingen gjennomsnittlig, norsk arbeidssøker. Likevel kan vi ha noe å lære av CV-en hennes. FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON/NTB SCANPIX
SUPERKVINNE: Marissa Mayer er ingen gjennomsnittlig, norsk arbeidssøker. Likevel kan vi ha noe å lære av CV-en hennes. FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON/NTB SCANPIX Vis mer

Hva med å være skikkelig gæærn og prøve seg med noe helt nytt og originalt?

CV fra superdame

De fleste i amerikansk IT-bransje vet hvem Marissa Mayer er. I en alder av 41 år har hun rukket å være sjef både i Google og Yahoo, der hun nå er toppleder.

Trolig trenger hun ikke en skriftlig CV i det hele tatt, men hun laget likevel denne:

SUPERKVINNE: De færreste av oss kan skilte med en CV som Marissa Mayer.
SUPERKVINNE: De færreste av oss kan skilte med en CV som Marissa Mayer. Vis mer

Der oppgir hun blant annet at hun har en arbeidskapasitet på 18 timer i døgnet, at hun baker cupcakes samtidig som hun lager regneark over alle ingrediensene og at hun er mest stolt av at hun klarte å øke antallet Google-søk fra noen hundre tusen per dag til over en milliard.

Slikt kan nok de færreste av oss skilte med. Og om vi kunne det, behøvde vi neppe ha anstrengt oss noe særlig for å få jobb.

- En av de bedre jeg har sett

Men er det likevel noe vi kan lære av denne super-CV-en på én side?

Ja, mener Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

HERLIG UNORSK: Karrièreekspert Gisle Hellsten mener vi nordmenn burde bli flinkere til å framsnakke oss selv.  (FOTO: UIO)
HERLIG UNORSK: Karrièreekspert Gisle Hellsten mener vi nordmenn burde bli flinkere til å framsnakke oss selv.  (FOTO: UIO) Vis mer

- Dette er en av de bedre ensideformatene jeg har sett. Jeg synes hun får fram breddekompetansen godt. Og så er hun herlig offensiv med det hun er mest stolt av. Slikt skulle vi gjerne sett mer av i Norge.

Hellsten mener overdreven ydmykhet er et problem blant norske arbeidssøkere.

- Hun er veldig god på eksempelbruk, slik at arbeidsgiver fort skjønner hvem hun er. Hun er tydelig og herlig offensiv, uten å skryte. Alt hun skriver er jo dokumenterbart. Hun balanserer godt mellom å framsnakke seg selv og være godt innafor.

Men CV-en har også svakheter, slik karrièreeksperten leser den.

- For eksempel er det vanskelig å vite hvor god hun er i tysk når hun oppgir det til en treer på en skala fra én til fem. Det er rett og slett litt upresist.

Marissa er for øvrig ærlig nok til å flagge sitt lett selvkritiske livsmotto: «Den som ikke har skyggesider, står ikke i lyset.»

CV betyr ikke alt

En CV er likevel ikke alt. Ofte kan en arbeidsgiver få mer glede av en person med litt færre formelle kvalifikasjoner å skilte med, men desto mer pågangsmot, skaperevne og evne til å omgås og samarbeide med kolleger.

- CV-en er ikke noen fasit på hvem du er. Derfor er det så viktig med praksisplasser og andre ordninger som gjør at folk får prøve seg og vise hva de er gode for.

Likevel er det et dårlig tegn dersom du sitter der og opplever at du ikke har noe å skrive på CV-en din.

- Om du ikke er fornøyd med CV-en din er det tid for selvransakelse. Da må du ut og gjøre noe for å tette hullene dine, avslutter Gisle Hellsten.

Mer om CV og jobbsøknad:
Ikke nok å bare sitte på nettet
Les deg opp på arbeidsgiveren før du søker
Her er yrkene med jobbgaranti

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer