Denne dukken skal avsløre vold

Etterforskerne har fått et nytt, avansert våpen mot barnemishandlere.

Publisert
Sist oppdatert
... de har ingen mulighet til å forsvare seg og heller ingen vitnerLege Arne Stray-Pedersen


Årlig blir nær 15 norske spedbarn skadet eller drept på grunn av mishandling. Nå skal en dukke hjelpe etterforskerne å rekonstruere voldshandlinger.

Noen ganger er det vanskelig å vite om skadene er påført av voksne eller om det er snakk om en ulykke. Svært få dømmes for mishandling av spedbarn. Nå håper man at en babydukke skal gjøre det enklere å skille mellom ulykke og mishandling.

- Denne dukken er konstruert med proporsjoner og ledd som et virkelig barn har. I tillegg har den sensorer som gjør det mulig å beregne sannsynligheten for at skadene et barn har, stemmer overens med historien som fortelles, sier lege Arne Stray-Pedersen ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo til DinSide Helse.

Les også: Traumer kan skade barnehjernen

Dukken er utviklet i samarbeid med SINTEF og har fått navnet Baby Justicia og skal mishandles på det groveste.

- Dukken skal utsettes for alt en voksen person kan tenkes å gjøre med et nyfødt barn. Den skal filleristes og slippes fra høyder ned på ulike underlag. Ved hjelp av sensorer skal vi måle de fysiske kreftene og hastighetsendringene som oppstår i slike situasjoner. Målet er at vi kan utvikle en dukke til tekniske rekonstruksjoner av faktiske hendelser, sier han.

Les mer i forskningsmagasinet Apollon: Filleriting maltrakterer spedbarnhjernen

Les også: Nye FN-tiltak mot vold mot barn

Utsatte skrikebarn
Stray-Pedersen foreller at det nesten alltid er de minste barna som utsettes for vold. Ifølge han viser studier at det i hovedsak er personer som ikke har primæromsorgen som utfører volden. Stemor, stefar eller dagmamma er hyppigst blant overgriperne.

- Kolikkbarn eller barn i trassalderen er ekstra utsatte og de har ingen mulighet til å forsvare seg og heller ingen vitner. Gjerningspersonene forteller som regel ikke om det, og vi vet heller ikke om en tilståelse forklarer det som faktisk har skjedd, sier legen.

Psykisk førstehjelp ved ulykker

Han sier at omsorgspersoner som skader barn gjerne har et dårlig nettverk og liten forståelse for hva omsorg for barn innebærer.

Mellom 10 og 30 prosent av barn som får alvorlige hodeskader som følger av voldshandlingen dør, mens rundt 60 prosent får alvorlig hjerneskade. 30 prosent greier seg bra, men man vet ikke hvilke langtidsvirkninger disse barna får.

Vanskelig etterforsking
Tidsaspektet for når barnet fikk skaden er helt avgjørende for etterforskingen av spedbarnsdød.

- Jo kortere tidsperiode vi kan legge til grunn, desto enklere er det å finne ut hva som har skjedd og hvem som eventuelt kan ha noe med hendelsen å gjøre, sier Kåre Svang, politietterforsker i Kripos til tidsskriftet Foreldre og Barn.

Han er en av etterforskerne som tilkalles dersom politidistriktene ber om bistand i saker der barn har dødd uventet.

- Disse sakene er blant dem som er vanskeligst for politiet å etterforske. Barna er for små til å gi oss opplysninger om hva som har skjedd, og vi blir dermed helt avhengige av medisinske og tekniske funn for å komme videre med den taktiske etterforskingen, forteller Svang.

Trussel mor rettsikkerheten
Stray-Pedersen ønsker seg obligatoriske åstedsundersøkelser når små barn dør uventet. Det har rettsmedisinerne i Norge ønsket lenge, uten å vinne frem hos norske politikere.

- I andre vestlige land, kan ikke rettsmedisinerne fastslå dødsårsak uten å ha gjennomført en åstedsundersøkelse først. Den norske praksisen er en trussel mot barns rettsikkerhet, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer