Denne dukken skal avsløre vold

Etterforskerne har fått et nytt, avansert våpen mot barnemishandlere.

Publisert
Sist oppdatert

Årlig blir nær 15 norske spedbarn skadet eller drept på grunn av mishandling. Nå skal en dukke hjelpe etterforskerne å rekonstruere voldshandlinger.

Noen ganger er det vanskelig å vite om skadene er påført av voksne eller om det er snakk om en ulykke. Svært få dømmes for mishandling av spedbarn. Nå håper man at en babydukke skal gjøre det enklere å skille mellom ulykke og mishandling.

- Denne dukken er konstruert med proporsjoner og ledd som et virkelig barn har. I tillegg har den sensorer som gjør det mulig å beregne sannsynligheten for at skadene et barn har, stemmer overens med historien som fortelles, sier lege Arne Stray-Pedersen ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo til DinSide Helse.

Les også: Traumer kan skade barnehjernen

Dukken er utviklet i samarbeid med SINTEF og har fått navnet Baby Justicia og skal mishandles på det groveste.

- Dukken skal utsettes for alt en voksen person kan tenkes å gjøre med et nyfødt barn. Den skal filleristes og slippes fra høyder ned på ulike underlag. Ved hjelp av sensorer skal vi måle de fysiske kreftene og hastighetsendringene som oppstår i slike situasjoner. Målet er at vi kan utvikle en dukke til tekniske rekonstruksjoner av faktiske hendelser, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer