Denne er en miljøsynder

Nå blir flere bleier svanemerket.

Nå blir flere og flere bleier svanemerket i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Nå blir flere og flere bleier svanemerket i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss bruker engangsbleier på de små. Ikke så rart egentlig, for dagens bleier er behagelige, enkle å bruke og de suger effektivt opp væske.

Men til forskjell fra tøybleier er de ikke så veldig miljøvennlige. Tenk, et bleiebarn bruker i underkant av 2000 bleier i året, som gir cirka ett tonn søppel i hele bleieperioden!

Det er likevel mulig å være på miljøets side selv om du bruker engangsbleier. For her kan du også velge varianter med det kjente svanemerket. Disse bleiene finnes blant annet i alle COOP-butikker, REMA og på SmartClub. Og nå satser også Libero på miljø i kampen om bleiekundene.

Svanen stiller strenge miljø- og kvalitetskrav til bleier, ifølge Grønn Hverdag. Og en svanemerket bleie er blant annet fri for optiske hvitemidler, parfyme og fuktighetslotion.

Hvor viktig er dette egentlig for en barnerumpe? Se hva jordmor Siri von Krogh sier lenger ned på siden.

Les også: Finanskrisen fremmer pottetrening
Hvem vinner bleiekrigen?`
Se de ulike bleieavtalene

Mer skånsomme

Ifølge en pressemelding fra Miljømerking, som forvalter svanemerket i Norge, er svanemerkede bleier mer skånsomme mot barnet, og kjemikaliene som brukes må tilfredsstille strenge helse- og miljøkrav.

Den største miljøbelastningen for produkter som bleier er råvareproduksjonen. I den sammenheng stilles det omfattende krav til energibruk, klimapåvirkning samt utslipp til vann og luft.

På bakgrunn av dette er 50 prosent av den nye Libero-bleien lagd av fornybare råvarer, bekrefter informasjonsansvarlig Mette Thoresen hos Libero.

Bli en miljøguru

Parfyme irriterer

Jordmor Siri von Krogh sier barnerumper og barnehud har det aller best med bare vann og stoffer tilsatt minst mulig, og er derfor positiv til bleier med svanemerket.

- Parfyme kan virke irriterende på særlig slimhinner og tynn hud som babyene har på rumpene sine, sier jordmoren.

Hun oppfordrer imidlertid foreldre til å bytte bleie, dersom babyen reagerer på den. Det går helt fint å bytte innenfor samme produsent.

Les også: Våtservietter er ikke ok!

Også Norges Astma og Allergiforbund oppfordrer småbarnsforeldre til å bruke svanemerkede bleier, har Nrk.no meldt tidligere.

Få ned miljøbelastningen

Grønn Hverdag synes det er veldig positivt med flere svanemerkede bleier på markedet.

- En svanemerket bleie oppfyller ikke bare krav til at den skal være trygg for barnet å bruke, uten helseskadelige og allergifremkallende stoffer – produksjonen av bleiene oppfyller også strenge miljøkrav, sier miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag, til DinSide Helse.

- Med de store mengdene engangsbleier som brukes er det helt klart viktig å få ned miljøbelastningen ved produksjonen mest mulig.

Handler du babytrygt?

Hun mener svanemerkede bleier bør bli tilgjengelig i alle dagligvarebutikker.

I en undersøkelse som det svenske byrået Impera har utført på vegne av Libero, sier 35 prosent av de spurte at de er urolige for den globale oppvarmingen og klimautfordringene. 41 prosent har begynt å tenke mer på miljøet etter at de fikk barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer