Noen kan ikke huske sist de tok i fysiske penger, men det finnes fortsatt en del som både bruker sedler og mynter - eller i det minste har dem liggende.
Og liggende blir de jo for eksempel om man skulle være så uheldig å rive i stykker 200-lappen. Kjedelige greier, men hva gjør man? Er den helt verdiløs? Og er det innafor å lappe den sammen igjen?

Norske banker får strengere krav til kontanter
Mister ikke verdien
Den gode nyheten er at verdien på seddelen ikke nødvendigvis er tapt om den blir revet i to.
Som vi har tidligere skrevet på DinSide, må du imidlertid kunne presentere enten hele seddelen, eller godt over halvparten av den, for å få like mye tilbake i form av en ny seddel.
- En seddel som er delt i to er ikke noe problem. Man kan komme hit med den, den mister ikke verdien sin, så det vil fungere greit, har Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, tidligere sagt til DinSide.
Reglene for erstatning er som følger:
- Hvis du har mer enn 55 prosent, får du verdien til hele seddelen.
- Har du en en rest på mellom 50 og 55 prosent, får du halvparten av verdien av seddelen - fordi du ikke kan presentere hele seddelen.
Har du hele seddelen, bare at den er delt i to, er seddelen med andre ord like mye verdt som en hvilken som helst hel seddel.
- Har du mindre enn halvparten av seddelen, får du ingenting igjen.
Dette er også beskrevet i Forskrift om erstatning for bortkomne, brente eller skadde sedler og mynter fra Norges Bank.

Kan du bruke teip?
Blir en seddel revet i to, er det kanskje naturlig å finne frem teipen for å prøve å sette den sammen igjen, slik at den beholder sin fulle verdi.
Norges Bank har tidligere uttalt til DinSide at de ganske ofte får inn sedler som er teipet sammen.
- Det er mange som reparerer sedler ved å teipe dem. Det kan ha litt varierende resultat, men typisk kan dette føre til problemer med å bruke dem i maskiner, sier presseansvarlig i Norges Bank, Bård Ove Molberg, til DinSide.
I 2013 skrev Stavanger Aftenblad om en bussjåfør som nektet å ta imot en 100-lapp som var teipet sammen. Det aktuelle kollektivselskapet viste til stadige svindelforsøk som begrunnelse for avslaget.
Kine Søyland i NorgesGruppen sier til DinSide at så lenge seddelen er hel, altså at hele seddelen er med, går det bra å betale med den i deres butikker, selv om den er ødelagt/teipet.
- Da veksler vi den med safen i butikk og sender til banken/Nokas. Men det forutsetter at hele seddelnummeret er med, sier Søyland til DinSide.

Tabben forsinker skattepengene
Slik går du frem
Som nevnt må du henvende deg til banken for å sjekke hvorvidt de kan erstatte en seddel som er ødelagt.
I tilfellene der det er uklart om den ødelagte seddelen er større enn 50 prosent, eller i intervallet 50-55 prosent, er det mulig banken vil henvise kunden videre til Norges Bank.
Du kan da ta kontakt med nærmeste sentralbankdepot, som er i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim eller Tromsø, for å høre hvordan du skal gå frem for å få vekslet den ødelagte seddelen.
Norges Bank tar ingen gebyr for denne type veksling.
Ødelagte sedler som banken får inn, tas ut av sirkulasjon og sendes til destruering, sammen med andre slitte og ødelagte sedler.
Sedler som har så dårlig kvalitet at de ikke er egnet for sirkulasjon sorteres ut av bankene og sendes til Norges Bank for destruksjon. I 2021 destruerte Norges Bank cirka seks millioner sedler.