Revet en seddel i to?

Denne er verdt 100 kroner

Ødelagte sedler mister ikke nødvendigvis verdien sin. Her er reglene som gjelder.

Sedler som er avrevet eller klippet kan erstattes, men hvor mye du får igjen kommer an på hvordan de er delt. Foto: Pål Joakim Pollen
Sedler som er avrevet eller klippet kan erstattes, men hvor mye du får igjen kommer an på hvordan de er delt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen kan ikke huske sist de tok i fysiske penger, men det finnes fortsatt en del som både bruker sedler og mynter - eller i det minste har dem liggende.

Og liggende blir de jo for eksempel om man skulle være så uheldig å rive i stykker 200-lappen. Kjedelige greier, men hva gjør man? Er den helt verdiløs? Og er det innafor å lappe den sammen igjen?

Mister ikke verdien

Den gode nyheten er at verdien på seddelen ikke nødvendigvis er tapt om den blir revet i to.

Som vi har tidligere skrevet på DinSide, må du imidlertid kunne presentere enten hele seddelen, eller godt over halvparten av den, for å få like mye tilbake i form av en ny seddel.

- En seddel som er delt i to er ikke noe problem. Man kan komme hit med den, den mister ikke verdien sin, så det vil fungere greit, har Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, tidligere sagt til DinSide.

Reglene for erstatning er som følger:

  • Hvis du har mer enn 55 prosent, får du verdien til hele seddelen.
  • Har du en en rest på mellom 50 og 55 prosent, får du halvparten av verdien av seddelen - fordi du ikke kan presentere hele seddelen.

Har du hele seddelen, bare at den er delt i to, er seddelen med andre ord like mye verdt som en hvilken som helst hel seddel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer