Denne får du ikke ta med hjem

Du vil kanskje bli overrasket over hva du IKKE bør putte i den utenlandske handlekurven.

Faktisk ikke lov å ta med inn fra utlandet. Foto: Colourbox.com
Faktisk ikke lov å ta med inn fra utlandet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved handel i utlandet har vi litt for lett for å fokusere på reglene rundt tobakk, sprit og kjøtt. Men visste du at det fakisk ikke er lov å ta med poteter fra utlandet?

Det er strenge regler for innførsel av landbruksprodukter. Det viktigste formålet med reglene er å hindre spredning av plantesykdommer og husdyrsykdommer. Så drømmer du om å fylle hagen med vekster fra utsalg over grensen, eller dyrke frem spennende vekster fra fjerne land, er det altså ikke rett frem.

Les også: Tatt med for mye? Her er boten du må betale

Dette kan du ta med

Du kan ta med inntil 25 avskårne blomster (!) og inntil tre kilo blomsterløk og knoller fra utlandet. Fem potteplanter kan du ta med, om de er kjøpt i et europeisk land. Dessuten kan du ta med inntil 50 porsjonspakninger med frø. Du kan også ta med deg inntil ti kilo frukt, bær og grønnsaker til Norge fra utlandet, med ett par viktige unntak:

Poteter (poteter er knoller som kan formeres ved planting) er forbudt å ta med, uansett hvilket land de kommer fra. Det gjelder også jordbærplanter. Mer om planter og plantedeler som står på forbudslistene kan du se hos Hageselskapet (PDF).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer