Innboforsikring

Denne filmen bør du lagre i nettskyen

Finn fram mobilen og lag denne filmen nå, oppfordrer forsikringsselskapene.

SNURR FILM: Bruk litt tid om ettermiddagen, i helga eller kanskje neste ferie til å gå gjennom boligen din og filme. Les hvorfor i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SNURR FILM: Bruk litt tid om ettermiddagen, i helga eller kanskje neste ferie til å gå gjennom boligen din og filme. Les hvorfor i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvor mye eier du? Hva har du i garasjen, kjøkkenskapene og kommodeskuffene? Skriv liste nå!

Dette kan virke som en umulig oppgave å ta på strak arm for de fleste, men du kan faktisk komme i en slik situasjon hvis du har hatt tyveri eller brann hjemme, mistet mange eiendeler og skal få dekket tapet gjennom innboforsikringen.

Da må du nemlig levere ei liste til forsikringsselskapet over det du har mistet.

Tenk bare hvor vanskelig det er å komme på alt du eier en vanlig dag, og tenk hvor mye verre det blir hvis du i tillegg er i en stressende, sårbar situasjon, for eksempel etter en boligbrann.

ÅPNE ALLE SKUFFER OG SKAP: Kjøkkenet er et rom som er fullt av ting du både trenger og ikke, og det er vanskelig å ha fullstendig oversikt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ÅPNE ALLE SKUFFER OG SKAP: Kjøkkenet er et rom som er fullt av ting du både trenger og ikke, og det er vanskelig å ha fullstendig oversikt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Finn fram mobilen, og snurr film

- Det er ingen tvil om at det er svært viktig, og ikke minst lurt, å kunne dokumentere innbo og løsøre på en god måte. Du bør derfor ta frem mobilen eller fotoapparatet, og filme alt du eier, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til Dinside.no.

- Truser, sokker, bukser, t-skjorter og finklær, alt dette må erstattes hvis det går tapt. Det samme gjelder på kjøkkenet. Tenk hvor mange gjenstander et kjøkken for en barnefamilie inneholder, fortsetter han.

Det kan også være en fordel å ta bilde av viktige papirer, kvitteringer, dokumenter, malerier, kunstgjenstander, frimerkesamlinger, smykker og lignende, legger han til.

Lagre smart

- Og, når du har filmet eller tatt bilde av alt du eier, bør du lagre dette utenfor hjemmet. I dag kan det være i nettskyen, eventuelt på en minnebrikke som oppbevares hos familie eller andre kjente utenfor husets fire vegger, sier Voll.

Det er nemlig slik at dokumentasjon av eiendeler som lagres fysisk i huset, ofte også går tapt hvis det er brann eller tyveri.

Få filmer

En undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige viser at kun 27 prosent sier de har laget en slik film.

- På det meste har Gjensidige opplevd at kunder har levert inn lister med over 3000 punkter med ting som er godt tapt etter en brann der boligen er totalskadet. Det sier seg selv at uten skikkelig dokumentasjon, er dette krevende å få til, sier Voll videre.

Tryg forsikring oppfordrer sine kunder til å gjøre det samme, men erfaringen deres er at dette i liten grad blir gjort.

- Derfor har vi standardlister over innbo som folk stort sett har hjemme, og bruker dette som mal i skadeoppgjør for dem som ikke har dokumentasjon, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens til Dinside.no.

Gjennomføringsplan

Gå gjennom huset med mobil, film alle rom og kommenter særskilt på dyre gjenstander, som kunst, dyre møbler, instrumenter og lignende, oppfordrer Tryg.

BILDEBONANZA: Det kan fort bli en del bilder når du skal dokumentere alt du eier. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BILDEBONANZA: Det kan fort bli en del bilder når du skal dokumentere alt du eier. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Scann kvitteringer og annen dokumentasjon på dyre gjenstander og lagre dem i en skytjeneste, ikke lokalt på PC-en, samme som for dokumentasjonsvideoen.

Virker det ut som en overveldende jobb å filme alt du eier?

Lag en plan som er gjennomførbar en ettermiddag, ei helg eller kanskje i juleferien. Den kan for eksempel se slik ut:

  • Ettermiddag 1: Badet og hovedsoverommet (inkludert klesskap)
  • Ettermiddag 2: Stuen og eventuelle gjesterom
  • Helg 1: Kjøkken og kjellerbod
  • Helg 2: Garasje og loftsbod.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer