Denne filmen gjør deg kvalm

Kinogjengerne sjangler ut av salen grønne i fjeset før skrekkfilmen Cloverfield er ferdig. Men årsaken er ikke de skremmende scenene.

Foto: UIP Foto: Foto: UIP
Foto: UIP Foto: Foto: UIP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg så filmen i helga og ble så kvalm at jeg måtte forlate salen, sier Sara Butler til nettstedet WebMD.

Hun forteller også at venninna hennes som jobber som ambulansesjåfør, ble tilkalt til flere ulike kinoer for å ta seg av syke kinogjengere. Filmen hvor et monster angriper New York har premiere i Norge 8. februar.

Se klipp her:

Årsaken til de uventede ”bivirkningene” er imidlertid verken for mye popkorn eller de skrekkinngytende scenene, men kameraføringen. Filmen er nemlig spilt inn med et veldig ustabilt håndholdt kamera. Det forvirrer balansesystemet vårt så mye at vi kan bli syke, ifølge CNN.com.

En god komedie kan derimot virke smertestillende. Les mer her:

Foto: UIP Foto: Foto: UIP
Foto: UIP Foto: Foto: UIP Vis mer


Forvirrer balansen
- Dette er et klassisk tilfelle av vertigo. Du ser deg rundt og det føles som om tingene beveger seg, men de gjør det faktisk ikke, sier Dr. Michael G. Stewart ved NewYork-Presbyterian Hospital.

Vertigo oppstår når en persons balansesystem blir forvirret. Det visuelle lurer kroppen til å tro at vi beveger oss, mens vi faktisk sitter helt stille. Dermed kan vi bli både svimle og kvalme, ifølge Stewart.

Nå har kinoer over hele USA hengt opp skilt hvor de advarer kinogjengerne om de litt uventede bivirkningene.

Les også: TV-en kan ødelegge sexlivet

- Ta en reisesyketablett
Mens enkelte rett og slett kaster opp underveis, klarer de fleste kinogjengerne seg imidlertid helt fint.

- Folk har ulik grad av følsomhet, på samme måte som at noen kan kjøre i en liten båt uten å bli syke. Det er bare naturlig variasjon, forklarer Stewart.

Dersom du er av dem som kaster opp bare ved tanken på Trollstigen, men likevel bare MÅ se Cloverfield, kan det være lurt å ta visse forholdsregler. Ekspertene anbefaler rett og slett en tablett mot reisesyke.

Et annet tips er å lukke øynene underveis i filmen. Det kan være nok til å stille inn sensorene dine på nytt og dempe symptomene slik at du holder ut til siste skrik.

Her er flere gode råd mot reisesyke:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer