Denne forkorter livet ditt

Lær deg kjøttreglene og lev lengre.

En real biff kan smake godt, men det gjelder å ikke overdrive inntaket. Foto: Colourbox
En real biff kan smake godt, men det gjelder å ikke overdrive inntaket. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden biff var luksusmat for folk flest, det var noe man bestilte når man en sjelden gang var på restaurant.

Les også: Ikke spis dette!

Nå er biffen hverdagskost. Det gjennomsnittlige årlige norske kjøttforbruket har økt fra i overkant av 30 kilo, til nærmere 60 kilo i løpet av de siste 40 årene. Ny forskning viser at det nok ikke er særlig bra for helsa vår.

Rødt kjøtt gir tidlig død

Amerikanerne er enda større kjøttspisere enn oss. En studie gjort ved det nasjonale kreftforskningsinstituttet i USA konkluderer med at de som spiser mest rødt kjøtt har størst risiko for tidlig død enn de som spiser mindre mengder.

Les også: Slik blir usunt sunt

Studien omfattet mer enn 500.000 amerikanere, og varte i ti år, melder New York Times. Samtlige deltakere fylte ut detaljerte spørreskjema om kosthold, røyking, trening, alkoholforbruk, utdanning, bruk av legemidler, vekt og familiehistorie om kreft.

Les også: Slik griller du kreftsikkert

Grundig granskning

I løpet av tiden studien døde 47.976 av mennene og 23.276 av kvinnene. Forskerne gransket bakgrunnen for dødsfallene sett i forhold til kjøttinntak og samtlige andre overnevnte faktorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer