Denne forkorter livet ditt

Stor mage dobler risikoen for tidlig død.

Hvis du vil leve et langt liv, bør du ifølge forskerne bak en ny studie, passe deg spesielt for magefettet.  Foto: Colourbox
Hvis du vil leve et langt liv, bør du ifølge forskerne bak en ny studie, passe deg spesielt for magefettet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overvektige mennesker risikerer å dø tidligere enn andre, og har du noen kilo for mye på magen er du spesielt utsatt. Det slås fast i den hittil største studien som er gjort på sammenhengen mellom fordelingen av kroppsfett og risikoen for tidligere død, ifølge svenske Dagens Nyheter.

Les også: Stor midje er livsfarlig

- For første gang har vi kunnet dokumentere at risikoen for å bli syk eller dø som følge av overvekt er knyttet til hvor på kroppen fettet sitter, sier professor i kardiovaskulær epidemiologi ved Lunds universitet, Bo Hedblad til avisen.

Farlig fett

Han er en av forskerne bak den omfattende studien, der man målte vekten, midjemålet og kroppsmasseindeksen (BMI) hos 359.000 mennesker i alderen 25-70 år, fordelt over ti europeiske land over en tiårs periode. Ti år senere kunne forskerne slå fast at kvinner med en BMI på 24,3 og menn med BMI på 25,3 hadde minst risiko for å dø tidlig.

Dess større avvik deltakerne hadde fra disse målene, både opp og ned på skalaen, jo større var risikoen for å dø tidlig. Resultatet blant deltakerne som hadde mye magefett, var spesielt nedslående, for både menn og kvinner. Forskernes konklusjon var klar: en stor mage kan forkorte livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer