Denne fredagen blir det salg

En ny trend er på vei til Norge. Black Friday kalles den.

Norwegian Outlet forventer store køer i morgen. Bildet er fra den samme dagen i fjor. Foto: Tor Lie/Norwegian Outlet
Norwegian Outlet forventer store køer i morgen. Bildet er fra den samme dagen i fjor. Foto: Tor Lie/Norwegian Outlet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25. november er det Black Friday, og i forrige uke advarte vi mot fullstendig kaos på et bestemt handlesenter i Norge denne dagen.

Black Friday er en amerikansk begivenhet som markerer starten på julehandelen i USA. For et par år siden begynte norske butikker så smått å markere begivenheten, og mye tyder på at flere vil melde seg på.

I alle fall varsler butikker som Norwegian Outlet, Jernia, Apple Store, Amazone (ikke norsk) og Siba at de markerer dagen med ekstra gode tilbud.

Black Friday

 • Fredagen etter Thanksgiving i USA
 • Fungerer som startskuddet for den amerikanske julehandelen
 • Ikke offisiell fridag, men mange amerikanere tar dagen fri, noe som øker presset på butikkene
 • Noen butikker åpner så tidlig som 05.00 denne dagen
 • Uttrykket stammer opprinnelig fra staten Philadelphia for å beskrive eksosen som følge av trafikkaoset denne dagen (Kilde: Wikipedia)

 • Ole Martin Evensmo, som er daglig leder for nettbutikken Jernia.no, sier i en pressemelding at han venter stor etterspørsel i morgen:

  – Vi har funnet frem en rekke typiske julegaver som vi har satt ned mye i pris i vår nettbutikk. Det er første gang vi arrangerer Black Friday, så det blir spennende å se responsen. Vi blir imidlertid ikke overrasket om vi får en tredobling i salget og antall besøk sammenliknet med en vanlig fredag. Nordmenn elsker tilbud, sier han.

  Gjør kupp fra USA

  Tilbudene i norske butikker blekner imidlertid mot det som foregår i USA denne dagen. Og selv om du ikke er i USA, kan du likevel handle i amerikanske nettbutikker.

  Tidsforskjellen mellom Norge og USA gjør faktisk at du kan komme amerikanerne litt i forkjøpet og sikre deg de beste tilbudene mens det er varer igjen.

  Det er imidlertid noen viktige ting du bør undersøke før du kjøper noe.

  >>> Unngå netthandelfellene

  Dette må du huske når du handler fra utlandet

  1) Sjekk om nettbutikken faktisk sender til Norge før du går inn og handler noe. Hvis butikken ikke sender ut av USA, finnes det måter å løse dette på. Med tjenester som JetCarrier.com kan du opprette en fiktiv adresse i USA der noen tar hånd om pakken og sender den videre til deg.

  2) Sjekk hva prisen faktisk blir hvis du må legge på toll og merverdiavgift. Dette kan du enkelt finne ut med DinSides importkalkulator. Ønsker du å bytte varen, må du være forberedt på at det kan ta lang tid å få tilbake eventuell moms og toll som du har betalt

  Hva står dollaren i akkurat nå? Sjekk med vår valutaomregner!

  3) Sjekk leveringstiden og om butikken tar noe ekstra for å sende varen. Skal det du kjøper frem til jul? Sjekk i så fall at produktet er på lager. DinSide opplever at varer ofte blir stående i kø for tollekspedering. Beregn derfor noen ekstra dager til dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer