Gjeld om høsten

Denne gjelden pådrar vi oss i høstmånedene

Gjeldsraten er økende, viser tall fra SSB.

GJELDSTOPP: Blant høstmånedene finner vi toppunktet for netthandel, gjerne med kredittkort. Finansportalen advarer deg mot å pådra deg usikret gjeld, både om høsten og ellers i året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJELDSTOPP: Blant høstmånedene finner vi toppunktet for netthandel, gjerne med kredittkort. Finansportalen advarer deg mot å pådra deg usikret gjeld, både om høsten og ellers i året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferiens utskeielser kan gjøre høsten til en tung tid. Er du blakk etter ferien, er det om å gjøre å ta grep med en gang for å rydde opp i privatøkonomien.

Likevel er det fort gjort å bruke enda mer penger enn du har når regningene begynner å presse på, du skal på storbytur eller begynner å tenke på julegaver.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen har tatt en titt på gjeldsutviklingen om høsten, fra og med september til og med desember. De siste tre åra har 11 av 36 toppmåneder for gjeldsopptak vært blant disse, som er omtrent samme andel disse månedene utgjør av året.

Derfor er det vrient å hevde at høsten har en sterkere gjeldsvekst enn resten av året, ifølge Realfsen.

Både sikret og usikret gjeld preger høsten

SSBs tall over gjeldsutvikling i norske husholdninger viser en årlig gjeldsvekst på 5,6 prosent. Videre har vi over dobbelt så mye gjeld som inntekt.

Her ser du funnene til Realfsen knyttet til gjeldsutvikling om høsten:

  • September er blant toppmånedene for boligsalg og -kjøp.
  • Både september og oktober ser ut til å være toppmåneder for bilkjøp.
  • Oktober er også toppmåned for kjøp på bensinstasjoner.
  • November er en måned vi handler mye på nett, samt hos de store elektronikkjedene.
  • Desember er, ikke overraskende, den måneden vi handler desidert mest i løpet av året. Julemåneden er også overrepresentert blant månedene vi pådrar oss mest gjeld i hele fire av de 18 siste åra.

Realfsen framholder at den beste måten å unngå høstens gjeldsfeller, er å ikke bruke mer penger enn du har. Låner du likevel penger til å investere i noe, bør avkastningen være høyere enn rentene på lånet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer