Denne helgen må du stille klokka

Og det er nærings- og fiskeridepartementet som har ansvaret.

TELLER SEKUNDER: Slik ser cesium-atomklokken ut innvendig. Prosessen med tellingen av cesium-atomenes svingninger foregår i boksen øverst i kassen.  Foto: KRISTIN SØRDAL
TELLER SEKUNDER: Slik ser cesium-atomklokken ut innvendig. Prosessen med tellingen av cesium-atomenes svingninger foregår i boksen øverst i kassen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag 26. oktober klokken 03:00 er det slutt på sommeren, også på klokkefronten. Da skal klokken stilles tilbake til 02:00, noe som altså er «normaltid».

Et system Norge har hatt hvert år siden 1980, og som vi har koordinert med EU-landene siden 1996.

Sommertiden trår i kraft igjen siste søndag i mars.

Hva er problemet med smartklokkene?

Pass på, hilsen nærings- og fiskeridepartementet

Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, er det statsråd Monica Mæland som får stå for årets påminnelse. Hun er faktisk næringsminister, i nærings- og fiskeridepartementet, men for sakens anledning har departementets vittigere tunger valgt å kalle henne nærings- og tidsminister.

- Natt til søndag kan alle sove en time lenger. Det gjør vi fordi både vi og alle i de fleste nabolandene våre liker å nyte de lyse sommerkveldene, sier tidsminister Mæland i en pressemelding fra departementet.

Om atomurene

Cesium-atomklokkene er blant de mest nøyaktige klokkene vi har. En PC-klokke kan for eksempel fort gå ti sekunder feil per døgn, og en god kvarts-klokke vil fort kunne få ett sekunds feilvisning i løpet av ti døgn.

En god cesium-atomklokke har en usikkerhet på cirka ett nanosekund (milliarddels sekund) per døgn. Dette vil med andre ord si at cesium-klokkene kan ha en feil som tilsvarer ett sekund på tre millioner år.


(Fiskeriministeren er forøvrig ikke involvert, hun heter Elisabeth Aspaker)

Hvor mye søvn trenger du?

Hvor kommer tiden fra?

Tidligere har Dinside besøkt Justervesenet på Kjeller ved Lillestrøm for å se på klokkene som er med på å bestemme Norges offisielle tid.

– Vi har laboratoriene under bakken fordi det her er minst mulig forstyrrelser, fortalte Harald Hauglin, sjefingeniør og fagansvarlig for tid og frekvens ved Nasjonalt Laboratorium hos Justervesenet.

Her har Justervesenet fire cesium-atomklokker som brukes til å telle sekunder - som deretter brukes til å sette tiden.

Slik foregår det når man setter Norges offisielle tid

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer