Denne kan du spise

Lei av løvetann og annet ugras? Putt det i salaten, da vel!

Tidenes mest forhatte blomst? Nå kan du putte den i salatbollen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Tidenes mest forhatte blomst? Nå kan du putte den i salatbollen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommersalat, familiesalat eller grillsalat? Det er hevet over enhver tvil at butikkene anno 2008 kan friste med mer enn kinakål og rapid-salat. Men visste du at din egen hage kan by på vel så gode gode ingredienser til salaten? Vi snakker ikke om frukt og bær, men om det hersens ugraset som irriterer vettet av deg år etter år.

- At skvallerkål og brennesle kan benyttes i matlaging er nok kjent for de fleste, men det er kanskje ikke like kjent at også løvetanna egner seg i salaten, sier forsker Helge Sjursen i Bioforsk Plantehelse til DinSide Helse.

Les også: Helse i roten


Det er nemlig flere likhetstrekk mellom salatblandingene som frister i butikkhyllene og de forhatte tustene som røskes opp i tusener av bed og hager hvert år, enn man skulle tro. Den populære Ruccolaen, for eksempel, minner ikke rent lite om bladene vi finner hos løvetannblomsten.

For kjennere

Det er imidlertid viktig å vite forskjellen på spiselig og uspiselig ugras før man blander det i salatbollen.

- Siden kunnskapen om plantene er sterkt varierende, vil jeg nok først og fremst anbefale dette for de som er vant til å håndtere og bruke urter, sier Sjursen, som selv har til gode å prøvesmake de ville plantevekstene.

- Jeg er faktisk på vei til ugrashagen nå, så vi får se hva det blir til, humrer han.

Sjursen anbefaler at plantene som brukes i matlaging generelt bør være unge og gis et lett oppkok (forvelles) før de spises.

Les også: Plante like effektiv som lykkepiller


 • Løvetann:

  Lett gjenkjennelig med sin hvite melkesaft. Blomstrer i perioden mai-juni. Vokser så og si over alt over hele kloden, men foretrekker næringsrik, leirholdig jord med moderat moldinnhold. Anses å være et ytterst brysomt ugras i plener, hager og parker.

  Skal du bruke løvetann i mat, bør du plukke unge blader til salater, sammen med sjalottløk og gressløk, men vær oppmerksom på at det gir en bitter smak. Løvetannen er ikke så ulik salatplanten Ruccola i utseende og smak. Det kan også lages vin på blomstene.

  Les også: Supersunn sitron


 • Brennesle (Stornesle):
  Den brennende planten er kjent for de fleste. Brennesle vokser gjerne nær dyrket mark og bebodde steder, langs hekker og i veikanter. Regnes som ugras i hager, parker, eng og beite, og på "feit jord". Brennesle er også egnet i kompost på grunn av det høye nitrogeninnholdet.

  Har tidligere blitt brukt som dyrefôr og som te mot nyresykdom, gikt og kikhoste. Kjent for å være rik på antioksidanter. I dag kokes det suppe og stuing av planten.

  Les også: De beste kjerringrådene


 • Skvallerkål:

  Ligner litt på hundekjeks når den blomstrer, men har et helt annet bladverk. Vokser vanligvis på næringsrik jord i halvskygge. Du finner den derfor ofte i utkanten av hagen eller parker mellom trærne. Den er karakterisert som et utrolig besværlig ugras i hager, planteskoler og parker.Unge blader kan brukes til stuing og i supper om våren.

  Les også: Urter mot migrene


 • Meldestokk:

  Bladene har et melbelegg som egentlig er korte hår med kulerunde blærer i enden. Stengelen er glatt, men kantete. Bladene er varierte og kan være ovale, rombe-, egg- eller lansettformede og mer eller mindre taggete i kanten. Vokser gjerne i løs, næringsrik og råmesterk jord, og er derfor et plagsomt ugras i rotvekster og grønnsaker som tapper jorda for mye næring.

  Meldestokk brukes mye i tyrkisk matlaging. Her hjemme ble den mye brukt i supper og stuinger under krigen, men den har også vært brukt som dyrefôr. Unngå stengler og bladstilker til matlaging.

  Les også: Rådene som redder sommerdagen

  Kilde: matportalen.no

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer