Denne kan du spise

Lei av løvetann og annet ugras? Putt det i salaten, da vel!

Tidenes mest forhatte blomst? Nå kan du putte den i salatbollen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Tidenes mest forhatte blomst? Nå kan du putte den i salatbollen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommersalat, familiesalat eller grillsalat? Det er hevet over enhver tvil at butikkene anno 2008 kan friste med mer enn kinakål og rapid-salat. Men visste du at din egen hage kan by på vel så gode gode ingredienser til salaten? Vi snakker ikke om frukt og bær, men om det hersens ugraset som irriterer vettet av deg år etter år. - At skvallerkål og brennesle kan benyttes i matlaging er nok kjent for de fleste, men det er kanskje ikke like kjent at også løvetanna egner seg i salaten, sier forsker Helge Sjursen i Bioforsk Plantehelse til DinSide Helse.

Les også: Helse i roten

Det er nemlig flere likhetstrekk mellom salatblandingene som frister i butikkhyllene og de forhatte tustene som røskes opp i tusener av bed og hager hvert år, enn man skulle tro. Den populære Ruccolaen, for eksempel, minner ikke rent lite om bladene vi finner hos løvetannblomsten.

For kjennere

Det er imidlertid viktig å vite forskjellen på spiselig og uspiselig ugras før man blander det i salatbollen. - Siden kunnskapen om plantene er sterkt varierende, vil jeg nok først og fremst anbefale dette for de som er vant til å håndtere og bruke urter, sier Sjursen, som selv har til gode å prøvesmake de ville plantevekstene. - Jeg er faktisk på vei til ugrashagen nå, så vi får se hva det blir til, humrer han. Sjursen anbefaler at plantene som brukes i matlaging generelt bør være unge og gis et lett oppkok (forvelles) før de spises.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer