Denne kan du trygt spise

Og den er ikke hjemmelaget...

TRYGG MAT: McDonald's er kanskje ikke det sunneste alternativet, men det er helt trygt å spise. Foto: colourbox.com
TRYGG MAT: McDonald's er kanskje ikke det sunneste alternativet, men det er helt trygt å spise. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er tryggest? En hjemmelaget hamburger eller en burger fra McDonald's? En ny studie viser at det faktisk er McDonald's, ifølge USA Today.

De er kanskje like på smak og utseende, men de er langt i fra like trygghetsmessig. McDonald's-kjøttet har nemlig vært gjennom en overraskende lang reise før den finner veien til magen din.

- McDonald's er best

Når det kommer til trygg mat er nemlig fastfood-giganten regnet som en av de beste selskapene i USA.

- De er de beste av de beste, sier Caroline Smith DeWaal til avisen. Hun er sikkerhetsleder for mat på Center for Science i Washington, D.C.

Her kan du se hvordan burgerkjøttet blir behandlet:

1. Ingen får gå på gulvet uten å vaske hendene nøye.

2. Selve anlegget ligner en stor slette med kaldt betong og skinnende rustfritt stål. Det er takket være et rengjøringmannskap på 32 arbeidere som jobber fra klokken 02.00 til 06.00 om natten.

Les også: Best og verst på McDonald´s

3. Store oksekjøttbiter blir levert i stålarmerte bokser, som heter combo bins. Hver enkelt av dem er like stor som en badestamp.

4. Lastebilene som leverer oksekjøttet er forseglet med en nummerert stålbolt, som kun kan åpnes med en avbitertang. Kun Keystone-ansatte får lov til å åpne dem.

5. Kjøttet kan ikke bli sendt til et mottakende land uten at det har et sertifikat som sier at kjøttet har blitt analysert, testet og funnet negativ for E.coli O157:H7. Dersom testen er negativ blir det blant annet testet for salmonella og koliformebakterier.

6. Så blir kjøttet malt, formet som en flat cd-plate (også kalt «patty»), og fryst. Hvert 15 minutt tas det prøver av det «pattyformede» kjøttet, som nok en gang blir testet for E. coli O157: H7.

7. Skulle en prøve vise seg å være positiv vil alle de to timer gamle «pattyene» bli ødelagt, tatt bort og begravet på et deponi.

8. For å fullstendig utelukke E. coli-smitte, blir kjøttet sent til et annet selskap som gjennomsteker det før det blir solgt videre.

9. Det tar 50 minutter før den første biten av oksekjøttet blir kjørt ned til anleggsgulvet. Der blir de pakket inn og gjort klar for bli sendt avgårde til restauranter.

10. Kjøttet går gjennom minst to metalldetektorer.

11. Anleggets kvalitetsjekkere tar flere prøver av kjøttet. Noen av testene er mikrobiologisk, og det sjekkes også at hvert enkelt «patty» er laget etter McDonald's spesifikasjoner.

12. En mikrometer blir brukt til å måle kjøttets eksakte tykkelse. Grunnen til dette er at McDonald's kan sikre at produktet vil bli kokt i riktig temperatur.

13. Det kreves også at kjøttmønsteret er nøyaktig. De skaper kanaler for varmen, og gjør at kjøttet kan bli raskere gjennomstekt.

14. På restaurantene er sikkerheten like viktig. Manageren på ettermiddagsskiftet må alltid måle termometeret med en kopp som inneholder 50 prosent is og 50 prosent vann.

15. Deretter blir kjøttproduktene fritert eller grillet. Det er regler for hva som skal steikes først.

16. Grillen er skjellformetn og er designet slik at hamburgerne blir grillet like mye på begge sider. Den er tilkoblet en timer, så det skal være umulig å understeke kjøttet.

17. Alle burgerne skal ha en indretemperatur på 155 grader, slik at alle skumle bakterier blir drept.

18. Når stoppeklokka går av og grillen åpnes, leses temperaturen av hver enkelt burger. Temperaturen blir deretter registrert i restaurantens matsikkerhetshefte.

19. Håndvask er obligatorisk hver time. En arbeidstaker som skifter oppgave må alltid vaske hendene på nytt.

20. Enkelte restauranter har også en «håndvask-alarm» for å være sikker på at det ikke blir glemt.

Les også: Fæle fastfood fakta

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer