Denne kan lindre smerte

Giften fra honningbien skal ha smertelindrende effekt.

Det viser seg at biene kan mer enn å produsere honning. Illustrasjonsfoto: Luiz Pinheiro/StockXpert
Det viser seg at biene kan mer enn å produsere honning. Illustrasjonsfoto: Luiz Pinheiro/StockXpert Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi invaderes av veps om dagen, og legevaktene rundt om i landet kan fortelle om rekordmange som tar kontakt etter å ha blitt stukket av de små, aggressive insektene.

Men mens vi hamstrer elektriske fluesmekkere og smører hovne stikk med aloe vera, later det til at en nær slektning av vepsen, nemlig honningbien, gjør god nytte for seg. Og da snakker vi ikke om honningproduksjon.

Giften skal virke helende

Brodden til honnigbien inneholder nemlig flere virkestoffer, blant annet giften melittin som virker sterkt betennelseshemmende, og adolapin som er smertedempende. Kombinasjonen av disse stoffene skal ha en spesielt helende effekt hos MS-pasienter.

MS er en sykdom som rammer nervesystemet. Les mer her:

Amerikanske eksperter som benytter seg av behandlingsmetoden kan fortelle om MS-pasienter som har opplevd å få bedre koordinasjon og bevegelighet, samt økt følsomhet og mer energi etter behandlingen.

Metoden Bee Venom therapy (BVT) (bie-stikk-behandling) brukes blant annet i Kina, Korea, Romania, Bulgaria, Russland og USA. Behandlingen skjer ved at bien holdes mot pasientens hud, hvorpå den stikker og slipper ut giften.

Se video av bie-stikk-behandlingen her:

- Ingen dokumentert effekt

Overlege Kjell-Morten Myhr leder Nasjonalt kompetansesenter for MS i Bergen, og han kjenner til den kontroversielle behandlingen gjennom pressen og fra pasientkommentarer. Han stiller seg imidlertid svært skeptisk til metoden.

- Jeg kan ikke se at denne behandlingen har dokumenterte effekter, snarere tvert imot. I en amerikansk randomisert cross-over studie, som er publisert i tidsskriftet "Neurology", målte man effekten av bi-stikk mot effekten av null behandling. Man kunne ikke påvise noen forskjell. Vi har altså ikke planer om å ta denne behandlingen opp til vurdering i Norge, sier han til DinSide Helse.

Les også: Flere kvinner får MS

Helsefaglig leder i MS-forbundet, Gurli Vagner, forteller at hun stusset veldig da hun først hørte om metoden.

- Så vidt jeg vet er ikke dette en dokumentert behandling, og jeg kan ikke med min beste vilje skjønne at dette kan gjøre godt, sier hun.

Hun legger til at MS-forbundet er åpne for alternative behandlingsmetoder, så lenge disse er godt dokumentert.

Les også: Dødelige vepsestikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer