Denne kan lindre smerte

Giften fra honningbien skal ha smertelindrende effekt.

Det viser seg at biene kan mer enn å produsere honning. Illustrasjonsfoto: Luiz Pinheiro/StockXpert
Det viser seg at biene kan mer enn å produsere honning. Illustrasjonsfoto: Luiz Pinheiro/StockXpert Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi invaderes av veps om dagen, og legevaktene rundt om i landet kan fortelle om rekordmange som tar kontakt etter å ha blitt stukket av de små, aggressive insektene.

Men mens vi hamstrer elektriske fluesmekkere og smører hovne stikk med aloe vera, later det til at en nær slektning av vepsen, nemlig honningbien, gjør god nytte for seg. Og da snakker vi ikke om honningproduksjon.

Giften skal virke helende

Brodden til honnigbien inneholder nemlig flere virkestoffer, blant annet giften melittin som virker sterkt betennelseshemmende, og adolapin som er smertedempende. Kombinasjonen av disse stoffene skal ha en spesielt helende effekt hos MS-pasienter.

MS er en sykdom som rammer nervesystemet. Les mer her:

Amerikanske eksperter som benytter seg av behandlingsmetoden kan fortelle om MS-pasienter som har opplevd å få bedre koordinasjon og bevegelighet, samt økt følsomhet og mer energi etter behandlingen.

Metoden Bee Venom therapy (BVT) (bie-stikk-behandling) brukes blant annet i Kina, Korea, Romania, Bulgaria, Russland og USA. Behandlingen skjer ved at bien holdes mot pasientens hud, hvorpå den stikker og slipper ut giften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.