Denne kan redde liv

Gjør mer enn å forebygge hull i tennene.

God tannhygiene er viktig for mer enn å unngå hull. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
God tannhygiene er viktig for mer enn å unngå hull. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at daglig tannpuss er viktig for å unngå hull i tennene. Men nå viser det seg at det kan være flere gode grunner for å holde Karius og Baktus på avstand.

En rekke studier viser nemlig at personer med sykdom i tannkjøttet er mer utsatt for å bli rammet av hjerteinfarkt, slag og kreft, melder nettutgaven av The Guardian.

Les også: Munnen avslører deg

Det viktigste tegnet på hjertesykdom skal ifølge en tidligere studie være tannkjøttinfeksjonen perikoronitt. Forklaringen kan være at bakterier som befinner seg i munnen, flytter seg gjennom kroppen via blodet. Disse bakteriene kan føre til infeksjoner og forkalkninger på veien.

Snevrer inn blodårene

Forskere fra New Zealand har nå oppdaget at kroppens immunsystem overreagerer i sitt forsøk på å hele sykdommer i tannkjøttet, med det resultat at de begynner å skade friske celler i tillegg.

Dette vil igjen, ifølge forskerne, kunne føre til at blodårene snevrer seg, noe som er en vanlig årsak til hjerteinfarkt.

Mer forskning gjenstår imidlertid før man kan fastslå sammenhengen mellom tannhelse og andre sykdommer, så forskerne bak studien understreker at det ikke er grunn til å panikk-børste tennene med det aller første.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer