Denne kan redde livet ditt

En enkel klesklypeliknende gjenstand.

Nesten så enkel ser den nye oppfinnelsen ut. Foto: Stock.xchng.
Nesten så enkel ser den nye oppfinnelsen ut. Foto: Stock.xchng. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny oppfinnelse veldig lik ei klesklype kan være med på å redde flere menneskeliv, melder den britiske avisa Daily Mail.

Potensielt dødelige blødninger vil med den nye innretningen oppdages tidligere, og vil gjøre blodoverføringer og barnefødsler tryggere.

Les også: Sjekk helsa med hjemmetest

Raskere resultater

Inntil nå har man vært nødt til å ta blodprøver som deretter må undersøkes i et laboratorium for å overvåke antallet røde blodceller (hemoglobin). Nivåene kan imidlertid endre seg drastisk på kort tid.

Professor Michael O´Reilly ved University of California, som har deltatt i utviklingen av den nye monitoren, har sammenlignet det å avgjøre når blodprøver skal tas med «å styre et fly uten høydemåler og med dugg på vinduene».

Den nye innretningen teller de røde blodcellene ved hjelp av et lys som sendes gjennom fingeren. Resultatet vil vises umiddelbart på en skjerm – lik apparater som viser hjertefrekvens og puls.

Les også: Denne forkorter livet ditt

Tryggere for pasienter

Oppfinnelsen vil være spesielt nyttig innen obstetrikken (fødselslæren), hvor en reduksjon i antallet blodceller kan skje plutselig og med dramatiske konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer