Denne kan være farlig

Stoff brukt i plastemballasje kan føre til hjertesykdommer og diabetes.

Polykarbonatplast, som brukes blant annet i plastbeholdere for mat og drikke, inkludert tåteflasker og noen typer drikkeflasker, kan gi diabetes og hjertesykdommer - i tillegg til hormonforstyrrende effekter. Foto: Colourbox
Polykarbonatplast, som brukes blant annet i plastbeholdere for mat og drikke, inkludert tåteflasker og noen typer drikkeflasker, kan gi diabetes og hjertesykdommer - i tillegg til hormonforstyrrende effekter. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av Bisfenol A, eller BPA, har lenge vært omstridt. Det har vært mistenkt for å ha hormonforstyrrende og reproduksjonsskadelige effekter på dyr og mennesker.

Nå er det for første gang påvist en sammenheng mellom Bisfenol A og hjertesykdommer og diabetes.

Bisfenol A brukes til fremstilling av polykarbonatplast, som brukes blant annet i plastbeholdere for mat og drikke, inkludert tåteflasker og noen typer drikkeflasker. Noen typer lakk som benyttes på innsiden av metallbokser kan også avgi BPA i lave mengder. Det brukes ikke i engangsflasker.

Giftstoff i varme babyflasker

Studien er gjennomført i USA, hvor forskerne har sett på den mulige sammenhengen mellom bisfenol A og hjertesykdommer og diabetes. De har analysert urinprøver hos en gruppe på 1.455 voksne mellom 18 og 74 år, som også har blitt spurt om sin eventuelle sykdomshistorie med tanke på hjertesykdommer og diabetes.

Personene med de høyeste nivåene av bisfenol A i urinen, hadde mer enn dobbelt så stor sannsynlighet for å rapportere å være diagnostisert med kardiovaskulære sykdommer eller diabetes, sammenliknet med forsøkspersonene med de laveste nivåene av stoffet i urinen. Undersøkelsen viste også en sammenheng mellom høye nivåer av bisfenol A i urinen, og abnormale konsentrasjoner av leverenzymer. Dette skriver magasinet WebMD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer