Denne maten er «skitten»

Sjekk lista over hvilke frukter og grønnsaker som er verst.

Hvert år kommer over 400 000 tonn frukt og grønnsaker til Norge. Av disse kan både illegale og uregistrerte midler ha blitt brukt i produksjon.
Hvert år kommer over 400 000 tonn frukt og grønnsaker til Norge. Av disse kan både illegale og uregistrerte midler ha blitt brukt i produksjon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Spiser du for eksempel selleri som ikke er økologisk, kan det hende du får med 67 kjemiske midler i samme jafs, ifølge en ny rapport fra den amerikanske miljøorganisasjonen Environmental Working Group (EWG).

Les også: Økologisk: Skal, skal ikke?

Organisasjonen har gått gjennom rundt 100 000 rapporter for å vurdere hvilke frukt og grønnsaker som har det høyeste innholdet av kjemiske sprøytemidler, og hvilke som har det laveste nivået.

Ifølge ekspertene peker enkelte frukt og grønnsaker seg ekstra ut, og disse blir kalt for «de skitne tolv» («the dirty dozen»), ifølge CNN. De inneholder mellom 47 og 67 kjemiske midler per porsjon. Dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker med mykt skinn, da de absorberer mer at de uheldige stoffene.

Nederst i artikkelen kan du se verstinglisten i Norge.

«De skitne 12»

Miljøorganisasjonen omtaler disse fruktene og grønnsakene som «de skitne tolv»:

SelleriFerskenJordbærEplerBlåbærNektarinerKirsebærPoteterDruerSalat Les også: Her er den sunneste salatenPaprikaSpinat/Grønnkål

EWG presiserer likevel at ikke alle ikke-økologiske varianter av frukt og grønnsaker inneholder høye nivåer av kjemiske stoffer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.