Denne maten må kokes

Endel eksotiske råvarer krever varmebehandling - ellers kan de gi matforgiftning. Her er rådene.

Noen eksotiske råvarer krever spesiell tilberedning for å unngå å gi alvorlige matforgiftninger. Foto: Colourbox.com
Noen eksotiske råvarer krever spesiell tilberedning for å unngå å gi alvorlige matforgiftninger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kari og Ola har med tiden blitt langt mer internasjonale i matlagingen. Det var neppe like mye bruk av soyasaus, chili, bambusskudd og bønner på kjøkkenet til mor og far for 20 år siden, som det er i dag.

Mange synes det er gøy å eksperimentere med nye råvarer. Da er det viktig å huske at enkelte råvarer krever spesiell tilberedning for å unngå å gi alvorlige matforgiftninger, informerer Mattilsynet. Det gjelder blant annet ikke-hermetiske bønner, kikerter, bambusskudd, kassava og smørfisk – matvarer som ofte tilberedes med lite varmebehandling.

Flere eksotiske planter inneholder nemlig giftige stoffer. En del av giften reduseres ved varmebehandling, og må fjernes fra matvaren med avkok, koking og steking.

Få gode råd under.

Frukt og grønt kan gjøre deg sykLes også: Slakter moderne supermatEksotiske vitaminbomber

Bønner og erter - tørkede

Det har med årene kommet en rekke forskjellige tørkede bønner på det norske markedet. Disse er blant annet rike på lektiner, som er en type protein som binder karbohydrater. Det er mange forskjellige undergrupper av lektiner, og de fleste er ufarlige. Det finnes imidlertid et par plantegiftstoffer som kan være farlige, ifølge Store Norske Leksikon. For å bli kvitt disse, gjelder det å tilberede riktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer