Denne pillen er trafikkfarlig

De 341.000 nordmennene som tar sovepiller, bør lese denne saken ekstra nøye.

Publisert
Sist oppdatert

En ny, norsk undersøkelse viser at sovepille-brukere krasjer oftere enn andre.

I 2006 fikk rundt 341.000 nordmenn foreskrevet sovemedisiner en eller flere ganger, ifølge Reseptregisteret. Den mest solgte, Imovane, er en nyere type som raskere går ut av kroppen enn de eldre sovemedisinene.

Hittil har mange ment at bruken av denne typen sovemidler ikke gir nedsatt prestasjonsevne på dagtid. Dette kan imidlertid være feil, ifølge forsker og lege Ingebjørg Gustavsen ved Folkehelseinstituttet.

- Vi har studert midler fra to grupper sovemedisin i Norge. Den eldste gruppen kalles benzodiazepiner, og den nyeste kalles z-hypnotika. Lenge har det vært vanlig å tro at sistnevnte ikke har like stor negativ virkning på bilkjøring dagen derpå, men våre tall viser at man er mer utsatt for trafikkulykker,etter foreskrivelse av alle disse sovemidlene, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Tok sovemedisin- hadde sex i søvne

Begrens bilkjøringen

Gustavsen understreker imidlertid at Folkehelseinstituttet ikke vil advare folk mot å bruke sovepiller. Men studien tyder på at bilkjøring bør begrenses i perioder hvor man bruker slike medisiner, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer