Gjenvinning

Denne skal også pantes

Ifølge Infinitum er det mange flasker som ikke har «idealkroppen» vi glemmer å gjenvinne.

EN GÅTE: Hvilket dyr i jungelen er best på gjenvinning? Panteren! Og du, ikke glem å pante gløgg-flaskene i år. Foto: Katrine Lunke
EN GÅTE: Hvilket dyr i jungelen er best på gjenvinning? Panteren! Og du, ikke glem å pante gløgg-flaskene i år. Foto: Katrine Lunke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smaken av jul er så mangt - blant annet en kopp varm gløgg.

Hvert år selges det hele 800 000 gløggflasker til norske forbrukere, men færre gløgg-glade nordmenn vet at disse kan og skal pantes:

Mer enn ni av ti plastflasker og drikkevarebokser gjenvinnes til nye flasker, plastprodukter og nye bokser, mens kun sju av ti gløggflasker pantes, ifølge panteselskapet Infinitum.

Det betyr at nesten 250 000 gløggflasker ikke blir resirkulert - de havner heller rett i søppelkassa.

Skylder på flaska

Nei, dette er ikke en annen variant av «fylla har skylda». Og, du kan heller ikke skylde på klunken med rødvin du blander i gløggen når du glemmer å pante de tomme flaskene.

Gløggflaskene har nemlig pantemerket.

MERKET I 19 ÅR: Gløgg på plastflasker har hatt pant siden 2001. Foto: Katrine Lunke
MERKET I 19 ÅR: Gløgg på plastflasker har hatt pant siden 2001. Foto: Katrine Lunke Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla, som blant annet har Stabburet i stallen (merket som selger gløgg), bekrefter at de også, dessverre, ser at gløggflaskene blir glemt når folk skal pante.

- De kan også pantes, og vi oppfordrer alle til å gjøre det. Sammen kan vi bidra til at plasten kan gjenbrukes, sier Ekheim til Dinside.

Så, hvorfor panter vi dem ikke?

- Vi ser at flasker som ser litt annerledes ut, som gløgg, smoothieflasker og en rekke saftflasker, har en lav panteandel, svarer Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum overfor Dinside.

- Det er nok en del folk som ikke tenker over at det også er pant på disse - hvilket betyr at flere går glipp av å panten sin og viktige ressurser går tapt i innsamlingen, fortsetter hun.

Nå håper Haavik Varberg flere blir klar over at også flaskene uten «idealkroppen» gir pant tilbake.

EN ANNEN TYPE GJENVINNING: Har du ei tomflaske eller to liggende? Dette kan du bruke dem til! Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

Samme for smoothie

Bamas smoothie i små flasker kan også pantes, men de har (i likhet med gløggflaskene) litt utradisjonell form. Likefullt får du to kroner i pant for smoothieflaskene også.

Kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen sier at Bama velger gjenvinnbare materialer der det er mulig, designer emballasje for gjenvinning og merker tydelig hvordan emballasjen kildesorteres.

- Smoothieflaskene våre skal pantes, og er merket etter Infinitums krav. Vi håper enda flere blir oppmerksomme på dette, slik at emballasjen kan brukes på nytt. Det er bra for miljøet, sier hun til Dinside.

PANTBAR: Ikke glem å ta disse med i pante-posen, så får du to kroner igjen. Foto: Bama
PANTBAR: Ikke glem å ta disse med i pante-posen, så får du to kroner igjen. Foto: Bama Vis mer

Pant overalt

I 2020 er det slett ikke bare i butikker, kiosker og på bensinstasjonen du får kjøpt brus og energidrikker.

Butikker som Europris, Jula og Elkjøp har gjerne brusskap stående i nærheten av kassa, men må disse butikkene ta imot flasker og gi pant også?

Ja, det må de, for i Norge er det lovfestet gjennom avfallsforskriftens kapittel 6 at alle som selger drikkevarer er pliktig til å ta imot pant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer