Denne tyner lungene

Enda en helsefare ved bukfedme funnet.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere undersøkelser viser at fett som lagres rundt magen er ekstra helsefarlig. Det er blant annet en kjent risiko for hjerte-karsykdom og diabetes.

En ny studie, utført ved det franske nasjonalinstituttet for helse og medisinsk forskning, tyder nå på at «bilringer» også reduserer lungefunksjonen, ifølge et presseskriv fra American Thoracic Society (ekstern lenke).

Les også: Den tar 10 år av livet ditt

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet til organisasjonen, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Omfattende studie

Informasjon fra hele 120 000 personer er inkludert i studien. Lungefunksjonen til deltakerne ble målt, både som FEV1 og FVC (se forklaring under).

FEV1 betyr forsert ekspiratorisk volum og måler den største mengden luft som ved anstrengelse kan blåses ut i løpet av ett sekund. FEV1 gjenspeiler luftveismotstanden, og er for eksempel tydelig redusert hos KOLS-pasienter og under astmaanfall.

FVC står for forsert vitalkapasitet, og er den største mengden luft en person kan puste ut etter å ha inhalert så masse som mulig. FVC tyder enten på liten lungekapasitet eller på at lungene har dårlig evne til å tømme seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer