Deodoranter kan gi allergi

Allergiske reaksjoner, irritert hud og kløe under armene. Deodoranter mot følsom hud holder ikke det de lover, viser en svensk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjennomført av det svenske bladet Icakurieren, og merkene som er testet kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker. Resultatene er lite oppløftende.

10 av 12 deodoranter i testen innholder allergifremkallende stoffer.

Blant merkene på listen er Lancôme, Euroshopper Sensitive og Nivea. Disse finnes også i Norge.

- En kan spørre hvorfor produsentene kan skrive ’’sensitive skin’’ på produktene når de inneholder så mange allergifremkallende og irriterende merker, sier Siw Bengtsson til svenske Aftonbladet.

Hun arbeider i konsulentselskapet som har gjennomført testen.

- Vi mistenker produsentene om å bruke floskler, når de skriver ’’mild care’’ eller ’’sensitive skin’’ på pakningene, sier kollega Bertil Krakenberger.

Økende problem
En tidligere undersøkelse gjennomført av Statens institutt for forbruksforskning viser at 71 prosent av kvinner og 51 prosent menn opplever ubehag, plager eller skade etter bruk av kosmetikk eller toalettartikler.

Informasjonskonsulent Torhild Fahle i Norges Astma- og Allergiforbund merker at problemet er økende.

- Vi har ikke tall på hvor mange som sliter med allergiske reaksjoner på grunn av kosmetikk og kroppspleieprodukter, men vårt inntrykk er at stadig flere får denne type problemer og ønsker å vite hvilke produkter som er trygge, sier Fahle til Mozon.

Flere produkter
Hun opplyser at tidligere var det få produsenter som lagde spesialprodukter for personer med allergier, men at det har endret seg voldsomt de siste årene.

- Det foregår en utvikling hele tiden, og det er bra at flere produsenter har fått øynene opp for dette markedet. Men da bør jo det være trygge produkter. Ofte er det parfymen i produktene som utløser allergiske reaksjoner. Konserveringsmidlene i kremer er en annen trigger. De fleste tåler disse stoffene, men noen reagerer på enkelte, ofte etter lang tids bruk, sier hun.

SIFOs undersøkelse viser at deodorant, øyesminke, hudkrem og hårfjerningsmiddel var blant produktgruppene som de spurte mente ga hyppigst bivirkninger hos kvinner. Hos menn var det deodorant, hudkrem, hårsjampo og hårskum/spray.

- Jeg råder de som har følsom hud å unngå produkter med parfyme. Dersom man får problemer likevel, bør man oppsøke lege. Gjennom en enkel test kan legene finne ut om du er allergisk for noen av konserveringsmidlene i det aktuelle produktet, sier Fahle.

For noen år tilbake mente britiske forskere at deodoranter er farlige og kan danne kreftsvulster.

 

Mozon.no, 13.04.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer