Leie bolig

Depositumsgaranti eller vanlig depositum?

Forsikringsselskap tilbyr depositumsgaranti, slik at du slipper å betale depositum til utleier. Det er fordeler og ulemper med begge løsningene, men Forbrukerrådet og Leieboerforeningen har én klar anbefaling.

FORSIKRING TIL UTLEIER: Depositumet som gjerne betales ved inngåelse av et leieforhold, er på en måte en forsikring for utleier dersom leietaker ikke holder seg til avtalen. Nå tilbyr imidlertid Tryg seg å ta risikoen på vegne av leietaker hvis vedkommende betaler for depositumsgaranti hos dem. Foto: DNB
FORSIKRING TIL UTLEIER: Depositumet som gjerne betales ved inngåelse av et leieforhold, er på en måte en forsikring for utleier dersom leietaker ikke holder seg til avtalen. Nå tilbyr imidlertid Tryg seg å ta risikoen på vegne av leietaker hvis vedkommende betaler for depositumsgaranti hos dem. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere unge betaler for å slippe å betale depositum til utleier. Bare i august har antallet depositumgaranti-kunder hos Tryg økt med 300 prosent, melder forsikringsselskapet selv.

Hva er så depositumsgaranti?

Jo, leietaker betaler da 14 prosent av depositumet som kreves av utleieren, mens forsikringsselskapet overtar som garantist dersom utleier må få dekket eventuelle skader, ubetalt husleie eller annet.

For et tenkt depositum på 30 000 kroner utgjør 14 prosent 4200 kroner.

Samme sikkerhet, bare billigere

Depositumsgaranti gir akkurat samme sikkerhet til utleier som et vanlig depositum, men leietaker slipper å binde opp pengene sine på en depositumskonto, framholder Tryg.

Husleie.no tilbyr også depositumsgaranti, og hevder at dette er et rimelig alternativ som gir samme sikkerhet.

... men er depositumsgaranti bedre?

Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, påpeker at depositumsgaranti er noe leietaker kjøper fra en tredjepart som deretter garanterer for det leietaker eventuelt ender med å skylde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer