Leie bolig

Depositumsgaranti eller vanlig depositum?

Forsikringsselskap tilbyr depositumsgaranti, slik at du slipper å betale depositum til utleier. Det er fordeler og ulemper med begge løsningene, men Forbrukerrådet og Leieboerforeningen har én klar anbefaling.

FORSIKRING TIL UTLEIER: Depositumet som gjerne betales ved inngåelse av et leieforhold, er på en måte en forsikring for utleier dersom leietaker ikke holder seg til avtalen. Nå tilbyr imidlertid Tryg seg å ta risikoen på vegne av leietaker hvis vedkommende betaler for depositumsgaranti hos dem. Foto: DNB
FORSIKRING TIL UTLEIER: Depositumet som gjerne betales ved inngåelse av et leieforhold, er på en måte en forsikring for utleier dersom leietaker ikke holder seg til avtalen. Nå tilbyr imidlertid Tryg seg å ta risikoen på vegne av leietaker hvis vedkommende betaler for depositumsgaranti hos dem. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere unge betaler for å slippe å betale depositum til utleier. Bare i august har antallet depositumgaranti-kunder hos Tryg økt med 300 prosent, melder forsikringsselskapet selv.

Hva er så depositumsgaranti?

Jo, leietaker betaler da 14 prosent av depositumet som kreves av utleieren, mens forsikringsselskapet overtar som garantist dersom utleier må få dekket eventuelle skader, ubetalt husleie eller annet.

For et tenkt depositum på 30 000 kroner utgjør 14 prosent 4200 kroner.

Samme sikkerhet, bare billigere

Depositumsgaranti gir akkurat samme sikkerhet til utleier som et vanlig depositum, men leietaker slipper å binde opp pengene sine på en depositumskonto, framholder Tryg.

Husleie.no tilbyr også depositumsgaranti, og hevder at dette er et rimelig alternativ som gir samme sikkerhet.

... men er depositumsgaranti bedre?

Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, påpeker at depositumsgaranti er noe leietaker kjøper fra en tredjepart som deretter garanterer for det leietaker eventuelt ender med å skylde.

- Det kan være at kjøpesummen er lav i forhold til hva du må ut med i vanlig depositum, men du får ikke igjen pengene når garantiperioden har utløpt, sier Kasland til Dinside, og legger til:

- Når du betaler depositum på «gamlemåten», derimot, skal leietaker få pengene tilbake ved endt leieperiode med renter.

En fordel med depositumsgaranti, på den annen side, er at leietaker ikke trenger å ha like mye penger til rådighet ved leieforholdets start.

BOLIGDRØMMEN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som leier, men også er førstegangskjøper. Vis mer

Ikke en forsikring

Christian Heimdal, leder av Husleietvistutvalget (HTU) i Bergen, påpeker at en depositumsgaranti ikke er en forsikring, men en såkalt selvskyldnergaranti.

- Dette innebærer at dersom tilbyderen av garantien må innfri krav overfor utleier, vil den i neste omgang kunne fremme krav mot leietakeren om regress, altså tilbakebetaling, forklarer Heimdal overfor Dinside.

For å stille garantien krever finansinstitusjonen et vederlag i form av en garantiprovisjon, som altså er de 14 prosentene av depositumet som leietaker betaler.

- Bruk av depositumsgaranti vil i seg selv neppe hindre at det oppstår tvister mellom leietaker og utleier, og leietakerens ansvar vil i siste omgang heller ikke berøres av om utleierens krav sikres på den ene eller den annen måte, fortsetter HTU-lederen.

Klar anbefaling

Forbrukerrådet anbefaler depositum fremfor depositumsgaranti. Det kan være veldig behagelig å slippe unna med et engangsbeløp som er langt lavere enn hva som er tilfellet ved depositum, men det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til garanti, som med tanke på det garantien eventuelt ikke dekker, hvorvidt garantisten kan kreve noe tilbake av deg som leietaker hvis garantien tas i bruk, og i tilfelle hvor mye.

- Velger du leiegaranti, må du sette deg grundig inn i hva slags avtale du skriver under på. Du kan få krav om tilbakebetaling i etterkant om garantisten må betale utleier, understreker Kasland.

Leieboerforeningen mener også det er tryggest med depositumsbeløp.

- Reglene for depositum følger av husleieloven, og disse reglene er klare. En garantiavtale vil, derimot, være basert på innholdet i avtalen som stort sett er ferdig formulert av garantisten, utdyper advokat Saman Sher overfor Dinside.

Ved opprettelse av depositumskonto vil pengene stå på konto i leietakers navn og kan ikke røres uten at begge parter er enige om det.

Det finnes også regler for å kreve utbetaling dersom utleier ikke samarbeider om utbetaling av depositumet etter leieforholdet er slutt. Slik sikkerhet har leietaker ikke ved depositumsgaranti, ifølge advokaten.

Viktig med depositumskonto

Blant de tre vanligste sakene i Husleietvistutvalget (HTU) er konflikter om irregulært, eller ulovlig, depositum.

- I mange tilfeller oppfylles ikke lovens bestemmelse. Det vanligste er at leietaker setter beløpet inn på utleiers egen konto, som utleier fritt kan disponere. Det er dette som kalles irregulært depositum, sier direktør Stein Stavrum i HTU.

Depositumet skal settes på særskilt konto i leierens navn med vanlige rentevilkår i finansinstitusjon som har rett til å tilby slik tjeneste i Norge, ifølge husleieloven.

Les mer om denne tabben, som kan føre til både dyre utgifter og krangler i leiefoholdet, her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer