Deppa av å røyke

En studie på finske tvillinger viser at røykere har økt risiko for å få depresjon sammenliknet med dem som aldri røyker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om nikotin i røyk har egenskapen til å bedre humøret, kan konsekvensene av langvarig eksponering for røyk være viktigere når det gjelder utviklingen av depressive symptomer, sier studieleder Dr. Tellervo Korhonen fra University of Helsinki, ifølge Reuters Health.

Studien er basert på en undersøkelse på 4.000 mannlige og 5.000 kvinnelige finske tvillinger. Testdeltakerne ble karakterisert enten som ikke-røykende, tidligere storrøykere, periodiske røykere, storrøykere eller som eks-røykere. Helsen deres ble fulgt i 15 år.

Resultatene tyder på at vedvarende røyking kan føre til utviklingen av depressive symptomer.

Les også: Kvinner tåler stress best

Forskerne legger til at når andre faktorer som er knyttet til depresjon ble tatt i betraktning, var den økte risikoen for utvikling av depresjon hos storrøykere bare betydelig hos menn.

Deprimert eller bare trist?

Lang prosessDet var også bevis for at røykere som hadde sluttet å røyke, også hadde økt risiko for depresjon, men bare på kort sikt. De som stumpet røyken og som holdt seg unna sigaretter over lengre tid, hadde ikke økt risiko for å utvikle depresjon, sammenliknet med de som aldri røykte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer