Deppe-genet er avslørt

Hvis bestemoren din var nedfor, er det store sjanser for at humøret hennes vil gå i arv til deg.

Bilder av høyre og venstre hjernehalvdel sett fra siden. Fargene representerer forskjeller i tykkelsen på hjernebarken. Blå og lilla representerer tynnere hjernebark, med lilla som tynnest.  Foto: Faksimile nytimes.com
Bilder av høyre og venstre hjernehalvdel sett fra siden. Fargene representerer forskjeller i tykkelsen på hjernebarken. Blå og lilla representerer tynnere hjernebark, med lilla som tynnest. Foto: Faksimile nytimes.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til alt annet du kan vente deg i arv fra dine foreldre og besteforeldre, vi du også få humøret deres. Glad eller deprimert, humøret går i arv, viser ny forskning.

Forskerne tok for seg 131 personer mellom 6 og 54 år, gruppen representerte både familier som hadde vært utsatt for depresjon, og familier som ikke hadde det. Og det viste seg at de familier som hadde følt depresjon, også hadde et genetisk anlegg for sykdommen som ble avslørt ved hjelp av hjerneskanning, skriver nytimes.com.

Les også: Smaken som får deg til å smile

Store forskjeller

Ved hjelp av hjerneskanning fant forskerne en fortynning i hjernebarken i høyre hjernehalvdel hos de familier som var utsatt. 28 prosent av dem som led av tungsinn hadde denne fortynningen, mens det samme ikke gjaldt for de familier som ikke hadde vært rammet av depresjon.

- Forskjellen var så stor at det var nesten ikke til å tro, sa Dr. Bradley Peterson som er professor i psykiatri ved Columbia College. – Vi dobbeltsjekket alle våre data, og vi forsøkte å se på alle mulige forklaringer, men forskjellen var tydelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer