Depper etter tidlig sexdebut

Propaganda mot tenåringsjenter, mener norsk ekspert.

Jenter som tidlig debuterer seksuellt har dobbel så stor risiko for å slite med depresjoner enn jomfruelige jenter. Det slår en ny amerikansk studie fast.  Foto: colourbox
Jenter som tidlig debuterer seksuellt har dobbel så stor risiko for å slite med depresjoner enn jomfruelige jenter. Det slår en ny amerikansk studie fast. Foto: colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenåringsjenter som er seksuelt aktive har dobbelt så stor risiko for å bli deprimerte enn det jomfruelige jenter har. Det viser en ny kontroversiell studie publisert i den anerkjente Journal of Health Economics. Det skriver mailonline.com.

Lavt selvbilde

Etter å ha studert 14.000 ungdommer mellom 14 og 17 år kom de amerikanske akademikerne bak studien fram til at mange av jentene som var seksuelt aktive i tenårene slet med skyldfølelse og lav selvtillit.

19 prosent av tenåringsjentene som var seksuelt aktive viste klare symptomer på depresjon, mens bare 9,2 prosent av de som var avholdne fra sex gjorde det samme.

Samtidig slår studien fast at sex ikke hadde betydning for gutters mentale helse.

Les også. Krever billigere kondomer

Akademikerne kom fram til at jentenes depresjon kan knyttes direkte opp mot tidlig seksuell debut, og at de negative følelsene ikke har noen sammenheng med andre typiske tenåringsproblemer - som for eksempel familiekonflikter.

Britiske eksperter og avholdsforkjempere har omtalt studien som "groundbreaking" og mener den vil skape ny debatt om seksualundervisningen i skolen.

Les også: Seks pinlige spørsmål om sex

Amerikansk propaganda

I Norge er studien langt fra oppsiktsvekkende, ifølge daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning, Siv Gamnes. Hun forteller at klinikken har stadig flere besøkende, hvor av jenter utgjør om lag 80 prosent. Likevel er ikke depresjon i forbindelse med tidlig seksuell debut en problemstilling hun er kjent med.

- Overhodet ikke. Min personlige oppfatning er at dette er ren propaganda fra Amerika, hvor de mener at sex er noe som hører ekteskapet til, sier Gamnes til DinSide Helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer