Depresjon hos mor påvirker barn

Norske studier viser at tusenvis at spedbarnsmødre sliter med psykiske plager til en hver tid. Det rammer også barna.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bli mor og far er for de aller fleste en overveldende opplevelse. Men i gleden og ekstasen over et nyfødt barn kan det også dukke opp uro, nedstemthet og tristhet – spesielt hos mor.

En norsk studie fant at mellom åtte og ti prosent av kvinner hadde depressive plager eller reaksjoner etter å ha født, mens i underkant av fem prosent hadde alvorlig depresjon.

Med rundt 60.000 fødsler i Norge i året betyr det at 6.000 - 9.000 spedbarnsmødre sliter med psykiske plager til en hver tid. Dette kan også få alvorlige konsekvenser for det nyfødte barnet.

Det kommer fram i boken ”Nedstemthet og depresjon i forbindelse med fødsel”, som denne uken ble presentert på en konferanse i Oslo med samme tema.

Les mer: Flere kvinner med fødselsdepresjon

Videreføres til barna- Spedbarnet kan begynne å trekke seg tilbake. Hvis et uheldig samspill vedvarer, kan det gi tilknytningsvansker og forsinket emosjonell og kognitiv utvikling hos barnet, sier dr. med. Malin Eberhard-Gran ved Folkehelseinstituttet, en bokens forfattere.

De negative effektene på barnets utvikling kan vises i form av høy forekomst av uro og irritabilitet i spedbarnsalder, lav stresstoleranse i tidlig småbarnsalder og lære- og atferdsvansker i skolealder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer