Depresjon verst for helsa

Depresjon setter deg mer ut av spill enn en rekke kroniske sykdommer, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Og har du i tillegg en kronisk sykdom, som diabetes, vil depresjonen gjøre situasjonen enda verre. Les også: Fra deprimert til diabetiker. Det antyder en WHO-studie blant mer enn 245.000 personer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Hvis du lever i ett år med både diabetes og depresjon, lever du et liv med 60 prosent av normal helse, sier Somnath Chatterji i WHO, som har ledet studien.

Bedre behandling for depresjon ville forbedre folks generelle helse, konkluderer forskerne i det medisinske tidsskriftet Lancet.

Stresser du mye på jobb? Da er du ekstra utsatt for depresjon:

Verre enn diabetes og astmaI undersøkelsen World Health Survey har personer fra 60 land svart på en rekke helsespørsmål om blant annet søvn, smerte konsentrasjon og hukommelse og hvordan de takler hverdagslige gjøremål.

Forskerne har sammenlignet depresjon med de fire kroniske sykdommene angina, leddgikt, astma og diabetes. Hovedfunnene viser at depresjon svekker helsetilstanden i langt større grad enn de andre sykdommene.

Ifølge Arne Holte, divisjonsdirektør for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet, er depresjon et stort folkehelseproblem. Og mørketida er spesielt tøff for mange:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.