Deprimert eller bare litt nedfor?

Over hundre tusen nordmenn lider av depresjoner. Men om du føler deg litt trist er ikke det nødvendigvis noe unormalt. Trenger du profesjonell hjelp?

Publisert
Sist oppdatert

Depresjon er blitt et begrep som brukes i mange sammenhenger. Om du føler deg nedfor eller lei sier du kanskje at du føler deg deprimert? Men i legevitenskapen er det et stort skille mellom det å være trist og det som kalles en klinisk depresjon.

En klinisk depresjon bør behandles av en lege eller psykolog. En kombinasjon av medikamenter og terapi kan faktisk gjøre mye for å gi et deprimert menneske livsgleden tilbake. Det betyr derimot ikke at du skal knaske løs på såkalte lykkepiller uten å ha fått en skikkelig vurdering på forhånd.

Depresjon er flaut
En amerikansk undersøkelse har vist at opptil 80 prosent av de som trenger behandling ikke går til legen med problemene sine. En viktig årsak til dette er at mange opplever det som pinlig å gå til legen med noe som ikke er et klart fysisk problem, skriver webmagasinet MSNBC.

En vanlig holdning er at mentale problemer er noe man ikke ønsker at andre skal vite om. Mange tenker nok også at det beste er å bite tennene sammen til det går over på et tidspunkt. Problemet er desverre at en klinisk depresjon ikke nødvendigvis forsvinner av seg selv om du bare tar deg tid.

Trist og lei
Så hva er det da egentlig som kjennetegner en klinisk depresjon? Symptomene kan variere fra menneske til menneske og er ikke ensartede. Men som en fellesnevner kan vi si at tap av livsglede og tristhet som ikke går over ettersom tiden går og som går betydelig ut over livskvaliteten kan være en depresjon.

Du bør allikevel huske at de aller fleste mennesker går gjennom faser i livet hvor man ikke føler seg på topp. Skilsmisse eller død i familien er noe mange opplever og som kan føre til stor sorg i uker og måneder. Det betyr derimot ikke at du nødvendigvis er deprimert men at du går gjennom en vanlig sorgreaksjon.

Forskjellige livsfaser kan også utløse kriser og en følelse av lite mening i tilværelsen. Pubertet, førtiårskrise, religiøse kriser eller redsel for alderdommen er bare noen eksempler på slike faser. Selv om du ikke skulle trenge profesjonell hjelp for å komme gjennom slike kriser er det allikevel noe du kan gjøre for å gjøre dagen litt lettere. Det sosiale nettverket med venner og familie som man kan snakke med er kanskje den beste hjelpen du kan få i slike tunge perioder.

Alternative midler
For deg som er positiv til å forsøke alternative behandlingsformer er det flere behandlinger som kan hjelpe mot milde til moderate depresjoner. Urter som Johannesurt og Mariatistel er kjent for slike egenskaper. Akupunktur og lysterapi er andre eksempler på alternativ behandling av depresjoner.

- Johannesurt har god dokumentert effekt ved mild og moderat depresjon. Det er gjort flere titalls studier som viser effekt. Disse urtene virker på lignende måte som lykkepillen ved å øke serotonin mengden i hjernen. Kanskje ikke like kraftig, men de gir derimot nesten ingen bivirkninger. Johannesurt, lysbehandling og akupunktur kan gjerne kombineres for å få sterkere virkning ved depresjon. forteller lege Bernt Rognlien.

Ti signaler på depresjon
Psykologer går gjennom mange års utdanning før de får lov til å forsøke seg på å hjelpe mennesker. Den kunnskapen er litt vanskelig å sammenfatte i en kort artikkel. Vi vil allikevel gi deg noen indikatorer på hva som kan være kjennetegn ved en klinisk depresjon:

  1. Langvarig tristhet, engstelse eller en følelse av tomhet.
  2. Søvnproblemer, enten ved at du sover for lite og våkner for tidlig eller at du sover altfor mye.
  3. Tap av appetitt eller overspising
  4. Ingenting føles gøy eller interessant
  5. Rastløshet og irritasjon
  6. Konsentrasjonsproblemer og vanskeligheter med å ta avgjørelser
  7. Utmattethet
  8. En følelse av hjelpeløshet, håpløshet og at du er uten verdi
  9. Fysiske problemer som ikke har noen medisinsk forklaring, som hodepine eller mageknip uten noen klar årsak.
  10. Tanker om død og selvmord
Denne listen er ikke utfyllende og ikke ment som noen sjekkliste hvor tre eller flere "ja" betyr at du bør gå til legen. Men om du kjenner deg igjen i disse punktene bør du huske at det finnes god behandling mot depresjon og at du ikke fortjener å ha det så vanskelig. Det første skrittet er å bestille en vanlig time hos fastlegen din som så kan hjelpe deg eller henvise deg videre til en spesialist om det er nødvendig.

Mozon 23.03.004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer