Der kom tidenes rentekutt

Norges Bank overrasket med et rekordstort rentekutt i dag.

Norges Banks hovedstyre har tatt en historisk rentebeslutning i dag. Foto: Norges Bank
Norges Banks hovedstyre har tatt en historisk rentebeslutning i dag. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank besluttet i dag å kutte styringsrenta med 1,75 prosentpoeng. Den nye styringsrenta er dermed på 3,0 prosent. Det er første gang i nyere tid at sentralbanken kutter styringsrenta mer enn ett prosentpoeng. Sist styringsrenta lå på 3,0 prosent var i september 2006.

"Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å sette ned styringsrenten med 1,75 prosentenheter til 3,00 prosent med virkning fra 18. desember 2008. Hovedstyrets strategi er at renten bør ligge i intervallet 2 - 3 prosent fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store forstyrrelser", melder Norges Bank i dag.

Det har vært knyttet ekstremt stor spenning til dagens rentemøte fordi det får store konsekvenser for de økonomiske utsiktene fremover. Flere økonomer håpet at Norges Bank ville kutte så mye som 1,75 prosentpoeng, men det store kuttet overrasker likevel mange.

Der kom tidenes rentekutt


Er du fornøyd med rentekuttet? Delta i diskusjonen på DinSides Forum

- Heia Gjedrem

Det var visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad som gjorde rede for Norges Banks beslutning på pressekonferansen i dag. Han sa at han tror at bankene vil kutte sine utlånsrenter fremover.

Qvigstad fikk rett. Kort tid etter varslet storbank kutt med 1,75

Bankene vil kutte

- Så sant kuttet påvirker pengemarkedsrenten, så vil vi umiddelbart vurdere boligrenta på nytt. Nå har jo USA satt renta kraftig ned i natt. Kommer det et stort kutt fra Norges Bank, vil vi ta tak i dette umiddelbart, sa administrerende direktør i Handelsbanken, Dag Tjernsmo til DinSide tidligere i dag.

Flere av storbankene DinSide har vært i kontakt med sier at de vil følge nøye med på pengemarkedsrentene de neste timene og kuttene kan komme kjapt. Se bankene som vil følge etter

Svak krone

Makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen, holdt en knapp på 1,5 prosentpoeng før dagens rentemøte, men pekte samtidig på at den svake kronekursen kunne påvirke Norges Banks beslutning.

- Særlig de siste dagene har kronekursen svekket seg mye, og dette kan være et argument som Norges Bank vil legge vekt på for å kutte litt mindre, kanskje 1,25 eller 1 prosentpoeng, sa Wilhelmsen tidligere i dag.

Han er imidlertid glad for at Norges Bank ikke la for stor vekt på dette.

- Den svake kronekursen vil stimulere aktiviteten i eksportnæringen, men den vil også skape et visst inflasjonspress på importerte varer. Men ettersom konjunkturene både internasjonalt og i Norge er så svake som de er nå, så mener vi at Norges Bank ikke bør legge for stor vekt på kronekurssvekkelsen nå, sier Wilhelmsen.

Visesentralbanksjefen sier på pressekonferansen at Norges Bank regner med at kronen vil styrke seg i løpet av neste år.

Hvor mye har rentekuttet å si for din lommebok? Vi har regnet det ut for deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer