Dere får ikke det samme

- Det overrasker meg hvor mange som ikke er kjent med skjevdelingsregelen, sier webjurist Nina Dybedahl.

Mange ekteskap ender i skilsmisse. Vet du egentlig hva som vil skje med økonomien din? Foto: colourbox.com
Mange ekteskap ender i skilsmisse. Vet du egentlig hva som vil skje med økonomien din? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange opplever et samlivsbrudd i løpet av livet. Det erfarer Webjuristene, som daglig mottar henvendelser fra mennesker som trenger juridisk bistand.

Jurist Nina Dybedahl blir stadig overrasket over hva personer ikke vet om sin egen livssituasjon.

- Det overrasker meg hvor mange som ikke er kjent med skjevdelingsregelen. Kort fortalt er det slik at det du tar med deg inn i et ekteskap, tar du også med deg ut igjen, men mange tror på den myten om at selv etter få år så skal alt deles likt, sier Dybedahl.

Du får det du hadde

Hun presiserer at skjevdelingsregelen kun gjelder for gifte personer, men da er det altså slik at skjevdelingsregelen gjelder med mindre du har inngått en ektepakt.

- Det er eiendeler man hadde før man giftet seg, som skal skjevdeles ved en eventuell skilsmisse. Det som anskaffes av verdier og lån etter at ekteskapet er inngått, blir felleseie. forklarer Dybedahl.

Dagens ekteskapslov overrasker ofte begge parter negativt ved skilsmisse.Webjurist Nina Dybedahl


Melk og brød-fellen

Dybedahl forteller at mange begår tabben ofte omtalt som "melk og brød-fellen" ved at en bidrar mer til de daglige løpende utgiftene fordi den andre eier mer.

- Du går inn i et forhold og føler kanskje at du kommer til dekket bord hvor partneren allerede har bolig og bil, og så føler du at du må bidra mer med andre ting, for eksempel ved å betale mer av forbruksutgiftene, sier Dybedahl.

Hun forteller at dette spesielt kan bli et problem når samboere flytter fra hverandre ettersom den ene parten ikke har noen rett på den andres eiendeler.

I dag kan du få gratis hjelp med juridiske spørsmål hos Webjuristene, og på mandag stiller  Nina Dybedahl og Carl Kjeldsberg til nettprat her på DinSide.  Foto: Webjuristene
I dag kan du få gratis hjelp med juridiske spørsmål hos Webjuristene, og på mandag stiller Nina Dybedahl og Carl Kjeldsberg til nettprat her på DinSide. Foto: Webjuristene Vis mer


Det du kjøper, blir felleseie

Forutsatt at du ikke tegner noen ektepakt, anses alt det du og ektefellen skaffer dere mens dere er gift, som felleseie. Mer teknisk blir det hvis en for eksempel har med seg et belånt hus inn i ekteskapet:

- Da vil nedbetalingen av lån bli felleseie. La oss si at huset var belånt med 50 prosent av verdien, mens de resterende 50 prosentene er nedbetalt av eierens ektefelle i løpet av ekteskapet. Da vil halvparten av boligens verdi ved skilsmissen, være felleseie, forklarer Dybedahl.

Dette skjer fordi skjevdelingskrav er såkalte nettokrav: Du får bare med deg ut hva du netto hadde med deg inn.

- Mange blir overrasket over dette, særlig dersom de tjener godt, og nedbetalingen av lånet ikke har gått på bekostning av den andre ektefellen og eventuelle barn, sier Dybedahl.

Begge parter blir overrasket

Ekteskapsloven går også et hakk videre: Dersom du har økt verdien av for eksempel en hytte du hadde med deg inn i ekteskapet, med din egen lønn, så vil ektefellen få et vederlagskrav ved skilsmisse. Dette fordi du har brukt såkalte felleseie-penger, altså din lønn, til å øke verdien av formue som du kan skjevdele.

- Disse to reglene om endring av formuen i løpet av ekteskapet, rammer den økonomisk sterke ektefellen, mens "melk og brød-fellen" rammer den svake. Dette gjør at dagens ekteskapslov ofte overrasker begge parter negativt ved skilsmisse, sier Dybedahl.

Gratis rettshjelp i dag

Webjuristene feirer i 2010 at det er tre år siden de ble første og største rettshjelperkjede, og de markerer bursdagen med en jubileumspris på 1 krone. Korte spørsmål som legges inn i dag, vil bli besvart for denne symbolske summen.

- Selv om vi har halv pris på våre tjenester sammenlignet med tradisjonelle advokater, er også dette prisnivået høyt for noen. I forbindelse med jubileet ønsker vi at prisen skal være overkommelig for alle, sier Dybedahl.

Webjuristene stilte til nettprat her på DinSide for kort tid tilbake. Les svarene her

Deler av denne artikkelen er publisert tidligere på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer