Dere skal dele rentene

Samboere må endre i selvangivelsen dersom bare én har blitt oppført som låntaker.

Mange samboere endrer posten for gjeldsrenter hvert eneste år. (Selvangivelsen er en ren illustrasjon.) Foto: PER ERVLAND
Mange samboere endrer posten for gjeldsrenter hvert eneste år. (Selvangivelsen er en ren illustrasjon.) Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gjeld, vet du sikkert at det er 28 prosent skattefradrag for det du har betalt i renter i løpet av et år. Skatteetaten innhenter automatisk slike opplysninger, men ikke sjelden blir det feil.

>>> 7 av 10 gjorde dette feil i fjor

Svært ofte opplever nemlig samboere som deler et boliglån, at bare én av dem har fått oppført gjeldsrentene på sin selvangivelse, selv om begge står som låntakere hos banken.

Noen tenker at dette rent praktisk kan løses ved at begge regner på hva som er en rettferdig fordeling, og deretter overfører penger seg i mellom når skattoppgjøret kommer, men dette er ikke nok.

Samboere skal oppgi gjeld og renter i selvangivelsen i samsvar med det som står på gjeldsbrevet i banken. For ektefeller er det andre regler, da kan partene dele gjeldsrentene som de vil.

Del som i banken

Deler du og samboeren din boliglånet 50/50, skal dere føre opp like stor andel gjeld og gjeldsrenter i selvangivelsen. Begge må altså endre post 4.8.1 i sin selvangivelse. Deler dere boliglånet etter en annen brøk, må dere beregne på samme måte i selvangivelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer