Derfor barberer vi oss

Vi bruker 180 dager av livet på å barbere oss, men hvorfor i all verden gidder vi det?

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mye skjegg kan føles ukomfortabelt, og det er ikke så stilig når maten samler seg i tustene heller


Ifølge dermatolog og ekspert i herrehud, Dr. Christopher Harmon, gjør den daglige barberingen at vi hensynsløst skreller av hudens naturlige, beskyttende lag.

- Menn må være mer varsomme når de barberer seg, og bruke produkter som både bløter opp, smører skjegghårene og hudens overflate. Det er viktig for å bevare hudens sunne utseende, sier Harmon til kosmetikkleverandøren Cliniques hjemmeside.

Les også: Hårløs mote plager huden

- Ukomfortabelt
Menn har barbert seg i all tid. Huleboerne brukte trolig kniver av stein, og trimmet skjegget over flammene.

Men hvorfor er det slik at menn flest fjerner alt når de står der med høvel eller maskin i hånda? Det kan iallefall hvert fall ikke være av helsemessige årsaker. Så hvorfor investere så mye tid og penger på dette kjedsommelige ritualet dag etter dag året rundt?

- Mye skjegg kan føles ukomfortabelt, og det er ikke så stilig når maten samler seg i tustene heller, mener Harmon.

Les også: Sexy uten hår

Fiender og overtro
I steinalderen fjernet mannen skjegget fordi det minsket sjansene for at lus og andre kryp ville etablere seg. Dessuten var det lange skjegget spesielt utsatt i møte med fiender, som gjerne tok et grepa tak i kampens hete.

Les også: Null hår, stor fryd

Også var det selvsagt enklere å spise, selv på huleboervis, uten et meterlangt skjegg som hang i veien. I tillegg var det knyttet mye overtro til at onde ånder kunne ta seg inn i kroppen via håret, og langt skjegg ble assosiert med alderdom og død. I dag er det heldigvis andre grunner til at vi tar frem høvel og maskin om morgenen.

Les Harmons beste råd for en god og skånsom barbering:

 • Fjern smuss og fett med en vaskegelé, gjerne i dusjen.
 • Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

 • Bruk ansiktsskrubb/peelingkrem med jevne mellomrom.

 • Fukt skjeggområdet med lunkent vann. La barbergeléen (eller skummet) virke et øyeblikk, slik at huden får mulighet til å suge til seg de beroligende ingrediensene. Stram deretter huden med den ledige hånden og la høvelen barbere i nedadgående tak, med stubbenes vokseretning.
 • En enda tettere barbering får man ved å barbere motstubbenes vokseretning, men huden er da på kollisjonskurs, med fare for å bli rød og irritert.
 • Siste trinn handler om å gi huden fuktighet og ro. Det kan være litt av en klinedans å bruke produkter som inneholder alkohol rett etter barberingen. Hvis huden føles brennende når du bruker tradisjonell after shave, kan du prøve en after shave balm, en fuktighetsgelé eller en lotion.

 • Les mer om barbering her.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer