Fri EØS-roaming skaper mer surfing og mindre inntekter

Derfor blir abonnement dyrere med fri roaming

Å roame fritt på Europa-ferie skaper enorm vekst i bruken, og stor nedgang i inntekter. 

DYRERE: At du kan skru på mobilen og bruke den som vanlig når du lander i de fleste europeiske land, skaper enorm vekst i surfingen. Samtidig som inntektene til operatørene blir lavere. Dermed ser vi økningen i månedsprisene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYRERE: At du kan skru på mobilen og bruke den som vanlig når du lander i de fleste europeiske land, skaper enorm vekst i surfingen. Samtidig som inntektene til operatørene blir lavere. Dermed ser vi økningen i månedsprisene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vet nå nøyaktig hvordan nordmenn brukte mobilene sine i 2016.

Mye sier seg selv: Vi sendte færre SMS, brukte mindre kontantkort, vi surfer stadig mer på mobilen – og etter at mange fikk fri roaming i EØS, vet vi å bruke mobilen på ferie, også.

Konseptet med at det ikke skal koste ekstra å surfe i Europa er en sannhet med modifikasjoner. For de fleste operatører som innfører fri roaming, setter også opp månedsprisen.

Tallene til Nkom viser noe av grunnen. Fri roaming fører nemlig til enorm vekst i nordmenns feriesurfing, og samtidig en stor nedgang i operatørenes inntekter.

Så mye roamet vi

Nordmenn brukte totalt nesten 100 millioner gigabyte data på mobilene sine i 2016. Dette er 52 prosent mer enn året før.

Om ikke dette var voldsomt nok, er grafen enda brattere for datatrafikk i utlandet. For mens vi i 2015 brukte omlag 800.000 gigabyte data i utlandet, spratt tallet opp til omlag 3,4 millioner gigabyte i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer