Derfor blir barn allergiske

Hva kan du gjøre for å unngå at barnet ditt utvikler allergi? Stemmer det at keisersnitt og god hygiene kan øke risikoen?

Publisert
Sist oppdatert

Forskning på allergiske barn går i retning av den nye såkalte ”hygieneteorien”. Denne går ut på at ”forbedret hygiene kan medføre økt forekomst allergi”. Vi mener derfor at økt hygiene kan være en av årsakene til økt forekomst av allergiske lidelser som astma, høysnue, atopisk eksem og matvareallergi i den rike delen av verden - sammen med autoimmune sykdommer.

Miljømessige faktorer er selvsagt viktige i forhold til menneskers utvikling. En tendens er tydelig - jo høyere inntekt, desto større risiko for utvikling av denne type sykdommer. Muligens skyldes dette at jo rensligere vi er, jo mer allergier får vi.

Store familier ser derimot ut til å være bedre beskyttet mot allergi, og at den som blir født lenger ut i søskenrekken synes å være bedre beskyttet mot allergier. Muligens skyldes dette at de yngre barna blir utsatt for en rekke ulike bakterier som eldre søsken tar med seg. Bildet blir imidlertid noe mer komplisert da det ser ut til at enkelte infeksjoner tidlig i livet øker risikoen for astma og allergier. Men - det er jo kjent at de første tre leveårene ofte er fylt av gjentagende infeksjoner - spesielt ”forkjølelse” og halsbetennelse. Etterpå er de fleste stort sett friske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.